Suđenje Turkoviću
0

Keljmendi: S Turkovićem me upoznao moj kum Gaši

Piše: F. Bakić
Zijad Turković u sudnici (Foto: Sud BiH)
Zijad Turković u sudnici (Foto: Sud BiH)
Naser Keljmendi danas je u Sudu BiH dao iskaz u svojstvu svjedoka te je ispričao da je od prijatelja dobio saznanja da Zijad Turković planira njegovu likvidaciju, što mu je kasnije potvrdio i Isljam Kalender.

Keljmendi je detaljno opisao da je, prema njegovim saznanjima, trebao biti ubijen u kafiću Akademija, restoranu Bosna, ali i hotelu Radon plaza, kada je svadbu imao njegov sin Elvis.

"Sa Turkovićem me upoznao moj kum Muhamed Ali Gaši i rekao mi je za njega da ima neke veze. Tada sam bio zainteresovan za predstavništvo FDS-a na Kosovu, ali do saradnje nije došlo. Nešto kasnije mi je provaljeno u stan u Ulici Porodice Ribar i ukradena mi je kasa sa 20 hiljada dolara i nešto malo maraka. Odmah sam posumnjao na Turkovića, ali mi je on govorio da to nije uradio, ali da zna ko jeste. Malo sam se raspitivao i saznao da je Turković radio krađe po Njemačkoj. Rekao sam Gašiju da me nije trebao upoznavati sa ljudima iz kriminalnog miljea", ispričao je Keljmendi.

Svjedok je pomenuo i da je naprava koja je eksplodirala krajem 2003. godine na Trgu heroja bila namjenjena njemu, ali i da je Turković pucao na njega u hotelu Holiday Inn, nakon čega se krio kod prijatelja u Zenici koji više nisu živi.

Keljmendi je pričao i o svadbi svog sina Elvisa u Radon plazi početkom 2010. godine te kako su njegovi sinovi osigurali obezbjeđenje nakon što je dobio informaciju da će biti postavljen eksploziv. Na svadbi su pjevali Aca Lukas i Dado Polumenta, a najviše Semir Cerić Koke, koji je, kako tvrdi Keljmendi, bio najpopulraniji.

"Koke je mislio ići ranije, ali sam ga zadržao", kaže Keljmendi.

U hotel Casa grande, nakon svadbe, Keljmendiju je advokat Mithat Kočo doveo Isljama Kalendera, a on je ispričao kako je Turković angažovao Milenka Lakića i nekog Rajka, koji su se spremali da me ubiju.

"Kalender mi je samo ponovio ono što sam znao i rekao da kod sebe u kući drži dva heklera sa prigušivačima. Ponovljao je 'Vi ne znate ko je Zijad Turković'", rekao je Keljmendi, koji se pridružio krivičnom gonjenju optuženog.

Keljmendi se u jednom trenuku obratio predsjedavajućem Vijeća Izi Tankiću i rekao da ga Milenko Lakić provocira. Na to je tužitelj Čavka rekao da je Lakić opsovao mater svjedoku na albanskom jeziku, a Keljmendi je na to dodao: "Mi preko toga ne prelazimo“.

Upravo na ovu izjavu se nasmijao Turković, koji je u tom trenutku unakrsno ispitivao Keljmendija te je i udaljen iz sudnice, nakon što je više puta opomenut. Prethodno je postavljao pitanja, na koja mu je sudija Tankić odgovarao da ne može vrijeđati svjedoka.

"Vezano za cigarete, kako si ti uopšte došao kod mene. Ja sam tebi tada završio cigarete i tada si ti htio da mafijaš, da potkradaš državu i švercuješ cigarete. On je prevarant, pokušao me prevariti", govorio je Turković.

Svoje iskaze su danas dali advokati Mithat Kočo i Senad Kreho, koji je u ranoj fazi ovog postupka branio Turkovića. Obojica su potvrdili da su bili prisutni na svadbi Evisa Keljmendija i da su kasnije čuli da je bilo planirano postavljanje eksplozivne naprave.

Nastavak suđenja Turkoviću je planiran za 3. maj.