Nakon paljenja automobila
0

FOTO / Karkin: Neću odustati od odbrane Zijada Turkovića

Piše: N. J.
Sarajevski advokat Fahrija Karkin izjavio je kako je paljenje njegovih automobila klasična opomena da mu se može nešto desiti ukoliko ne otkaže odbranu Zijadu Turkoviću. Međutim, poručio je da neće odustati.
Foto: Davorin Sekulić/Sarajevo-x.com
Foto: Davorin Sekulić/Sarajevo-x.com
Karkin, koji je ovim povodom upriličio konferenciju za novinare, nije želio "upirati prstom" u moguće počinitelje, ali je rekao da to može biti bilo ko iz ''podzemlja'' ko je spomenut u negativnom kontekstu na suđenju Zijadu Turkoviću, optuženom za vođenje zločinačke organizacije.

"Ono što 100 posto znam je da to nisam uradio ja jer je riječ o mojoj imovini, a i bio sam kući s porodicom u vrijeme kada je izvršeno ovo djelo. A nije ni Zijad Turković, jer je on u zatvoru. Svi ostali su mogući krivci", kazao je Karkin, a onda dodao: "Ovo je klasični pritisak na mene i ovo smatram opomenom da će mi se nešto desiti ako ne odustanem od odbrane Turkovića. Međutim, neću odustati".

Novinare je obavijestio da je službenim uviđajem utvrđeno da je požar podmetnut. Korištena je zapaljiva tečnost. Zapaljene su gume na BMW-u, a onda je vatra zahvatila zadnji dio ovog automobila. Visoka temperatura uzrokovala je i pucanje laka i prozorskog stakla na oldtimeru VW Bubi.

Automobili su bili parkirani ispred Karkinove ljetne kuće na Zmajevcu. Vatrogasci su, po Karkinovoj ocjeni, bili nespremni te su požar uglavnom gasili mještani i Karkinove komšije. "Ko god je ovo uradio seljak je i papak koji ne zna koliko vrijedi Buba. Njemu je BMW pojam", kazao je Karkin.

Foto: Davorin Sekulić/Sarajevo-x.com
Foto: Davorin Sekulić/Sarajevo-x.com
Poručio je i da je advokatura dio pravosuđa i da je ovim napadom na njega napadnuta i advokatura. "Kada se prijeti sudijama i tužiocima svi su na nogama. Advokati su ostavljeni da se sami snalaze", dodao je Karkin te istakao da će već danas pojačati ličnu pratnju koju je imao i do sada te da neće dozvoliti da mu se bilo šta desi.

Zaključio je da sumnja da će policija ikada naći počinitelje, a na pitanje novinara kazao je da ovaj slučaj nema nikakve veze s napadima na advokate Faruka Balijagića i Senada Krehu (budući da su i ti napadi također dovođeni u vezu sa slučajem "Turković").