Lihvarstvo i kamatarenje
511

Kako je kriminalna grupa harala pijacom u Živinicama. Vođi pomagali i policajci

A. K.
Privođenje Amira Vrtagića u Upravu policije MUP-a TK (Foto: MUP TK)
(Foto: MUP TK)
Devet članova kriminalne grupe iz Živinica uz dva policajca u toku dana će biti predati u nadležnost Tužilaštva Tuzlanskog kantona na dalje postupanje. Kako je potvrđeno za Klix.ba, nakon ispitivanja od postupajućeg tužioca bit će donesena odluka o eventualnom podnošenju prijedloga za određivanje pritvora.

Pripadnici Sektora kriminalističke policije Uprave policije Tuzlanskog kantona jučer su na području Živinica razbili organizovanu kriminalnu grupu u kojoj se nalazilo devet članova.

Na teret im se stavlja da su učestvovala u udruživanju radi činjenja krivičnih djela zloupotreba položaja i ovlaštenja, lihvarstvo, odnosno kamatarenje i nedozvoljeno bavljenje određenim zanimanjem.

Prema informacijama do kojih je došao portala Klix.ba, u akciji je uhapšen vođa kriminalne grupe 48-godišnji A.V., referent u Javnom preduzeću Horizontala iz Živinica koja upravlja lokalnom sedmičnom pijacom u Ciljugama, a uz navedena krivična djela njemu se na teret stavlja još i pranje novca, davanje dara ili drugih oblika koristi i nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija.

Također, u ovoj akciji su uhapšena i dva policijska službenika Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, odnosno Policijske uprave Živinice, a kojima se na teret stavlja da su učestvovala u nezakonitom dodjeljivanju dozvola za nošenje oružja A.V.

Prema nezvaničnim informacijama do kojih je došao portal Klix.ba, A.V. u Javnom preduzeću Horizontala bio je zadužen za naplatu zakupa štandova na sedmičnoj pijaci, a dio prikupljenog novca zadržavao je za sebe.

Također, skupa sa članovima kriminalne grupe nelegalno je zauzeo jednu parcelu koja je u državnom vlasništvu, a nalazi se u neposrednoj blizini pijace. Parcelu su pretvorili u parking prostor, a od nelegalne naplate parkinga ostvarivali su dobit.

Nezvanične informacije kazuju i to da su A.V. i saučesnici veće iznose novca pridobili i od kamatarenja, a vođa ove grupe navodno je nelegalno stečeni novac ulagao u kupovinu automobila i nekretnine.

Kroz veliku policijsku akciju jučer su izvršeni pretresi sedmične pijace na Ciljugama na kojoj građani vrše prodaju robe široke potrošnje srijedom, zatim poslovnih prostorija preduzeća Horizontala te stambeni objekti i automobili koje koriste osumnjičeni.

Prilikom pretresa, pronađena je i privremeno oduzeta veća količina novca, veći broj mobilnih telefona, fiskalne kase, nalozi za plaćanje, automatska puška, lovačka puška, tri pištolja, veća količina municije i četiri putnička motorna vozila, kao i drugi predmeti koji se mogu dovesti u vezu s izvršenjem krivičnih djela.

U policijskoj akciji jučer su uhapšeni još i 50-godišnji F.B., 55-godišnji B.Dž., 44-godišnji V.E., 64-godišnji Š.R., 19-godišnji V.K., 44-godišnji Š.D., 53-godišnji M.F., 58-godišnji S.B., 52-godišnji D.F. i 46-godišnji Dž.A.

Kako nam je potvrđeno iz Tužilaštva Tuzlanskog kantona, svi uhapšeni će biti saslušani od postupajućeg tužioca, nakon čega će biti odlučeno o preduzimanju aktivnosti vezano za predlaganje pritvora.