Crna hronika
4

Jutrošnji požar u Nahorevu uništio imanje uspješnog farmera

FENA
Jutros je na objektu poljoprivrednog gazdinstva u vlasništvu Mehmeda Muharemovića u Nahorevu izbio požar koji je uzrokovao veliku štetu.

U štali koja je uništena u požaru izgorjelo je oko 40 janjadi, a izgorio je i kombi vlasnika Muharemovića.

Iako su pripadnici Profesionalne vatrogasne brigade Kantona Sarajevo sa pet vatrogasnih vozila odmah po dojavi reagovali, šteta se nije mogla izbjeći.

"Komšije su prve primijetile požar i odmah su nas obavijestili jutros oko 4.20 sati kada smo pozvali vatrogasce. U požaru u štali, gdje je nanesena velika materijalna šteta, izgorjelo je oko 40 janjadi. Sreća u svemu ovome je da je ostala stoka, oko 200 grla sitne, te oko 50 grla krupne stoke koja u to vrijeme bila na ispaši na nahorevskim brdima", kazao je Sendin Muharemović, sin vlasnika objekta.

Javnosti i komšiluku u Nahorevu Mehmed Meho Muharemović je poznat kao veliki radnik i dobar domaćin. Nekoliko godina zaredom proglašavan je ''Farmerom godine na području općine Centar“ i nagrađivan za svoj uspješan rad.

Odmah po saznanju o požaru i velikoj šteti, predsjedavajući Općinskog vijeća Centar Nedžad Ajnadžić je zajedno sa svojim saradnicima posjetio lokaciju gdje je došlo do požara kako bi kao prijatelj i predstavnik vlasti ponudio pomoć porodici Muharemović u ovako teškoj situaciji.

"Osuđujemo ovaj incident koji nas kao odgovorne ljude upozorava i obavezuje da moramo pomoći da se što prije osposobi zapaljeni objekt kako bi se ponovo započelo sa radom i nastavilo ostvarivanje dobrih poslovnih rezultata kao dosad. Kompletna općinska struktura, Općinsko vijeće Centar u saradnji s načelnikom Dževadom Bećirevićem stoji na raspolaganju da pomogne koliko je to u njenoj moći", kazao je Ajnadžić.

Nakon što je vidio i zapaljeni kombi porodice Muharemović koji se nalazi oko pola kilometra od izgorjele štale, Ajnadžić je dodao da očekuje da pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, nakon detaljne istrage, otkriju da li je ovo izolovan slučaj ili postoji sasvim jasna namjera da se napravi šteta čovjeku koji radi dobar posao.

Tokom dana vatrogasci su nastavili gasiti ostatke požara, a na teren su izašli i pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo.

U današnjem obilasku s predsjedavajućim Ajnadžićem je bio Velija Katica, vijećnik Općinskog vijeća Centar, Adil Katica, savjetnik predsjedavajućeg Vijeća i Šaćir Čavrk, zamjenik predsjednika Savjeta Mjesne zajednice ''Pionirska dolina-Nahorevo'', saopćeno je iz Općine Centar Sarajevo.