Roba od pola miliona KM
4

FOTO / Iz Kine u BiH pokušali uvesti 5.200 falsifikovanih masažera Kosmodisk

Sarajevo-x.com
Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje BiH spriječili su u Carinskoj ispostavi Sarajevo nezakonit pokušaj uvoza krivotvorene robe. Radi se o 5.280 komada električnih i neelektričnih masažera Kosmodisk Classic i Relax Tone, čija se ukupna tržišna vrijednost procjenjuje na 585.000 KM.

Nakon prijavljivanja pošiljke za carinjenje i njenog fizičkog pregleda, ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje BiH posumnjali su da je dio robe Kosmodisk Classic i Relax Tone krivotvoren. Nakon toga su preduzete odgovarajuće mjere u skladu sa članom 95. Zakona o žigu. Pomenuta roba je privremeno zadržana, nakon čega je obaviješten ekskluzivni zastupnik za uvoz pomenutih robnih marki, koji je nakon detaljnog pregleda konstatovao da je riječ o falsifikatu.

Vrijednost originalne robne marke na tržištu BiH, u količini koja je privremeno oduzeta, prema cjenovniku ovlaštenog zastupnika iznosi 585.072 KM, odnosno Kosmodisk Classic: 2.880 KDx119,90 KM = 345.312,00 KM i Relax Tone: 2.400 KD x 99,90 KM = 239.760,00 KM.
Oduzeta falsifikovana roba stigla je u Bosnu i Hercegovinu kontejnerom iz Kine, a uvoznici su dvije firme iz BiH, čiji su vlasnici kineski državljani. Sa privremeno zadržanom robom postupit će se u saradnji sa generalnim zastupnikom za uvoz pomenutih robnih marki, a u skladu sa zakonskim odredbama vezanim za ovu oblast.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH će u idućem periodu, pored zaštite prihoda od indirektnih poreza, posebnu pažnju posvetiti zaštiti građana u Bosni i Hercegovini od uvoza falsifikovanih robnih marki, navodi se u saopštenju.