Iznijeli dokaze
159

Istražitelji detaljno opisali masovno ubistvo u Gradačcu i tvrde da Sulejmanović nije imao doušnike u policiji

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba
Predstavnici policije i nadležnog tužilaštva danas su održali konferenciju za medije za vrijeme koje su iznijeli detalje iz istrage, a koja se odnosi na masovno ubistvo u Gradačcu.
Istražitelji su detaljno opisali kako je Nermin Sulejmanović ubio tri te ranio isto toliko osoba. Naveli su i da nije imao doušnike u policijskim redovima.

Kao što je poznato, Nermin Sulejmanović 11. augusta ove godine u Gradačcu je počinio trostruko ubistvo, nakon kojih je izvršio suicid. On je prvenstveno brutalno pretukao, a zatim hicem iz pištolja usmrtio svoju nevjenčanu suprugu Nizamu Hećimović, a čin je prenosio uživo putem društvene mreže Instagram.

U fokusu svirepog događaja je upravo Hećimović koju je prema navodim Tužilaštva Tuzlanskog kantona, Sulejmanović 3. augusta ove godine u večernjim fizički napao, nanijevši joj povrede po glavi i rukama. Dan kasnije ona je slučaj prijavila policiji, koja je po proceduri, kako se navodi iz istrage, učinila ono što je bilo u njenoj nadležnosti.

Pozicije kretanja

Prema prostorno-vremenskoj mapi, Sulejmanović se kobnoga dana, odnosno 11. augusta, kretao na 13 pozicija, od kojih je prva Pošta. Postupajući tužilac Dalibor Bingas navodi da je Sulejmanović i prije otvaranja poslovnice došao kako bi podigao sudsko rješenje kojim je sud odbacio zahtjev za određivanje privremenih mjera zabrane.

"Rješenje je otvorio pred poštarom, nakon čega je otišao kući, fotografirao ga, poslao prijatelju i uzeo pištolj, krenuvši prema kući Pamuković gdje ranjava Nedima Pamukovića te prisilno odvodi suprugu Nizamu Hećimović sa djetetom oko 9:20 sati. Međutim, on se tada ne vraća kući, nego se skriva na lokaciji koja nikome nije poznata. Bio je u vikendici u kojoj ni vlasnik nije znao da se Sulejmanović nalazi. Tu ostaje okvirno sat vremena, a približno u 10:25 sati objavljuje video, odnosno pušta prijenos gdje usmrćuje suprugu", kaže Bingas.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Nakon određenog vremena, kako je utvrđeno kroz istragu, Sulejmanović je napustio vikendicu u naselju Sibovac u kojoj se nalazio okvirno oo 9:30 do 10:30 sati.

"Oko 10:39 sati je ponovo u gradu te draži Đengiza Ondera. Pazite sada, od 10:43 do 10:57 sati, odnsono za 14 minuta je ranio policajca Huseina Kotorića, usmrtio Denisa Ondera, pucao na Đengiza Ondera na rotoru kod Pravoslavne crkve, da bi ga potome progonio do njegove porodične kuće, gdje ga je usmrtio i teško ranio njegovu suprugu", opisuje Bingas.

Oko 11:10 sati Sulejmanović je napustio teritorij Gradačca te je krenuo prema Pelagićevu i Lončarima, a na koncu se skrio na jednoj napuštenoj farmi u Ledenicama, gdje ga Obavještajno sigurnosna agencija (OSA) locira oko 13:15 sati.

"Kada je shvatio da su pripadnici specijalne policije u blizini, on je izvršio samoubistvo u 13:45 sati", precizirao je Bingas.

Nije imao doušnike

Nakon ovoga događaja u javnosti je kreirana slika da je Sulejmanović imao doušnike unutar policijskih redova koji su otkrili lokaciju na kojoj se nalazila njegova nevjenčana supruga.

Međutim, postupajući tužilac kaže da je nakon analize 40 iskaza svjedoka koji su prikupljeni, došlo se do ključnog zaključka, odnosno toga da ništa nije ukazalo na to da je neko sarađivao sa njime. Također, zaključak je i taj da nije bilo potrebe da bilo ko sa njime sarađuje, odnosno da mu se dostavljaju određene informacije.

"Ona se nije sakrivala na nepoznatoj adresi, već u Rakijama kod svoje tetke na adresi koja je bila prvi izbor Nermina Sulejmanovića. Njemu je ta adresa bila veoma dobro poznata, a on se 4. augusta, dan nakon nasilja, čuo sa Zijadom Pamuković, Nizaminom tetkom koju je pitao da li je ona došla. Ona tada nije bila u njihovoj kući, nakon čega se kod taksiste raspitivao da li je njegova služba nju odvezla na lokaciju", kazao je Bingas.

Dodao je da se Sulejmanović nakon toga konstantno čuo sa Nizaminom tetkom i tetkom,a. više od dva puta dnevno dolazio je na lokaciju kako bi predavao i preuzimao njene stvari.

"Kružio je oko te kuće pa se tetka žalila njegovom prijatelju koji ga je zvao te mu rekao da prestane. Dakle, sve vrijeme je on imao sumnju da se ona tu nalazi. U trenutku kada su popustile kočnice, a sve govori da je to povezano sa prijemom sudskog rješenja, njegov jedini izbor je bila kuća Pamukovića u koju je i otišao. Tada je prijetio tetki da će je ubiti ako mu ne kaže gdje se Nizama nalazi. U tom trenutku je dijete zaplakalo i nakon toga on vrši napad", dodao je Bingas.

Tokom konferencije za medije je rečeno da u istražnom postupku nije utvrđeno protupravno djelovanje ovlaštenih službenih osoba iz Policijske uprave Gradačac, niti sutkinje koja je radila na ovom predmetu. Navedeno je i da je Hećimović nuđena zaštita u vidu smještaja u sigurnu kuću koju je ona odbila.

"U konkretnom slučaju, ovlaštene službene osobe iz PU Gradačac su istoga dana kada je prijavljeno nasilje, razgovarale, a iz Centra za socijalni rad je nekoliko puta nuđeno da žrtva, odnsono Nizama sa svojim djetetom bude smještena u sigurnu kuću. Ona je to odbila, a najbolje je od svih nas znala o kakvoj osobi se radi ", kazao je glavni kantonalni tužilac Tomislav Ljubić, istaknuvši da je slučaj iz Gradačca ocijenjen kao zločin sa elementima okrutnosti.

Policajka Dženana Selimović iz Gradačca, koja se ranije u medijima dovodila u vezu sa Sulejmanovićem, još uvijek je pod suspenzijom zbog teže povrede službene dužnosti, ali to nema veze sa slučajem ubistva Nizame Hećimović.

"Slučaj suspenzije i eventualnog postupka disciplinske odgovornosti nije povezan sa planiranjem i izvršenjem ubistava koja je počinio Sulejmanović", kazao je direktor Uprave policije MUP-a TK Dževad Korman, istaknuvši da se istraga vodi i protiv još nekoliko policijskih službenika zbog sumje na druženje sa kriminalno aktivnim licem i nepoštivanje kodeksa ponašanja.

Tokom konferencije za medije je rečeno i to da je prema kaznenoj evidenciji Sulejmanović sedam puta osuđivan, a 16 puta je prošao kroz operativnu evidenciju koja je zansovana na osnovu prijava koje su upućene protiv njega. Sva djela za koja je prijavljivan i osuđivan su povezana sa nasiljem, ali kroz operativnu evidenciju niti jednom nije prošao zbog nasilja u porodici.