Dokazalo tužilaštvo HNK
28

Instruktor autoškole iz Međugorja osuđen na jednogodišnji zatvor jer je izdavao krivotvorene vozačke

G. Š.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Općinski sud u Čitluku je osudio na godinu dana zatvora Ivana Čilića (37) iz Čitluka, zbog produženog krivičnog djela krivotvorenje isprave, po optužnici Kantonalnog tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona u Mostaru.

Optužnicom Kantonalnog tužilaštva HNK u Mostaru, Ivanu Čiliću stavljeno je na teret da je u vremenskom periodu od 2016. do 2021. godine, kao zaposlenik-instruktor vožnje autoškole iz Međugorja iskoristivši svoje zanimanje, izrađivao krivotvorena uvjerenja o uspješno položenom ispitu za vozača motornih vozila različitih kategorija vozačkih ispita za čije je izdavanje nadležno Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i sporta HNK.

Kako se navodi u optužnici Čilić je skenirao jedan primjerak navedenog uvjerenja, te isti prilagođavao imenu osobe za koju ga krivotvori, serijskom broju i datumu, te kategoriji vozačkog ispita i isti potom printao.

"Tako sačinjena lažna uvjerenja za odgovarajuću novčanu naknadu predao je trećim osobama i to najmanje njih osamdeset i dvoje, čime je počinio produljeno krivično djelo krivotvorenje isprave", navedeno je u optužnici tužilaštva HNK.

Na prijedlog Tužilaštva HNK, Općinski sud u Čitluku je utvrdio da novčani iznos od 2.870 eura, 1.950 KM i 470 kuna predstavlja nezakonitu imovinsku korist pribavljenu krivičnim djelom krivotvorenje isprave KZ F BiH, pa je odlučio da se od optuženog oduzima navedeni novac.