Crna hronika
36

Ibrahim Jusufranić kupovao nepotrebne autopraonice pa GRAS oštetio za milion KM

Piše: E. F.
Sa današnjeg ročišta (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sa današnjeg ročišta (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu zatražilo je na današnjem ročištu pred Kantonalnim sudom u Sarajevu da se Ibrahimu Jusufraniću, bivšem direktoru GRAS-a, i Branislavu Petroviću, koje se sumnjiči za zloupotrebu položaja i ovlasti, odredi jednomjesečni pritvor.

Postupajući tužilac u ovom slučaju kazao je kako smatra da će se u tom roku i okončati istragu u ovome slučaju.

"U tom periodu ću, vjerujem, okončati istragu i podići optužnicu", kazao je tužilac Senad Osmić.

Krio izvještaje radne grupe

U uvodnom dijelu prijedloga za određivanje pritvora Osmić je najprije precizirao kako je ovaj predmet ponovo aktiviran u januaru, nakon što je istraga protiv Jusufranića i Petrovića obustavljena još 2013. godine.

U daljnjem obrazloženju tužioca Osmića, Ibrahim Jusufranić se sumnjiči da je svjesno počinio krivično djelo zloupotrebe položaja, a pošto je doveo u zabludu UO GRAS-a koji je naredio nabavku četiri autopraonice za kojima uopće nije bilo potrebe pa tako oštetio JKP GRAS i Budžet Kantona Sarajevo.

"Ibrahim Jusufranić je svjesno u zabludu doveo UO GRAS-a jer ga nije upoznao sa izvještajem radne grupe koja je analizirala potrebe GRAS-a za autopraonicama, a u kojima se zaključuje da za takvu nabavku nema osnova", kazao je tužilac Osmić.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

No, uprkos tome provedena je odluka o nabavci četiri autopraonice bez bilo kakve potrebe, ali i bez prethodno ostvarenih uvjeta za takvo nešto. Kako su ispričali svjedoci, nisu nabavljene potrebne dozvole za postavljanje autopraonica od nadležnih organa, nisu urađene studije ekonomske opravdanosti takve nabavke kao ni građevinske tehničke i druge pripreme za postavljenje autopraonica.

Sinu Jasminu 877.606 eura

S druge strane, sva poručena roba isplaćena je avansno i to ni manje ni više firmi iz Slovenije koja je u vlasništvu Ibrahimovog sina Jasmina Jusufranića.

Tako je GRAS oštećen za 882.825 eura dok je isporučilac ostvario korist od 877.606 eura.

Zanimljivo je da pomenute autopraonice nikada nisu iskorištene te je za njih još i plaćana ležarina u iznosu od 104.000 KM dok su za pripremu objekta za postavljanje autopraonice morala biti uplaćena i dodatna sredstva od 240.000 KM.

Kada je u pitanju Branislav Petrović, koji je inače i šura Jusufraniću, on je zajedno sa Abdulahom Grđom, koji je, kako se ustanovilo sada i svjedok pokajnik, otvorio firmu koja je trebala biti sestrinska firma jedne kompanije iz Njemačke a koja se bavila isključivo marketingom.

Tako je ova kompanije, koju su Grđa i Petrović osnovali, radila isključilo sa GRAS-om koji joj je po izuzetno povoljnim uvjetima prodavao oglasni prostor.

Grđa je ispričao kako su svi poslovi išli preko Petrovića, a kada ga je ovaj pitao kako je to moguće da on u ime GRAS-a potpisuje ugovore, ovjerava fakture, određuje cijene, on je kazao kako je ovlašten za sve te radnje.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

No, po ulasku finansijske policije u GRAS Perović je Grđi kazao kako se mora napraviti nova dokumentacija kako bi se prikrio poslovni odnos sa GRAS-om. Grđa se pobunio na to ali ga je Petrović uvjerio da nema razloga da brine.

"Ja sam tu radio samo za plaću i ništa više", kazao je on prilikom davanja iskaza.

Ukupna šteta koja je na ovaj način načinjena GRAS-u iznosi više od milion KM.

Tužilac Osmić je u odnosu na Jusufranića zatražio pritvor zbog postojanja opasnosti od njegovog bjekstva, uticaja na svjedoke ali i činjenici da se radi o teškom krivičnom djelu za koje je zapriječena kazna od 10 godina i veća te jer bi njegov boravak na slobodi mogao dovesti do uznemirenja javnosti.

Krio da ima državljanstvo Hrvatske

"Jusufranić je svjesno prećutao da ima državljanstvo Hrvatske pa smatramo, obzirom na njegovo dobro imovinsko stanje, da bi boravkom na slobodi mogao izbivati iz zemlje duži vremenski period. Imao je veliki uticaj na uposlenike i rukovodioce u GRAS-u pa je već pokušao i utjecati na svjedoke u ovom slučaju", kazao je Osmić.

Naime, jedan od svjedoka koji je dao svoj iskaz u ovome slučaju je i Avdo Vatrić, aktuelni direktor GRAS-a. On je kazao je da Jusufranić i danas ima veliki uticaj u firmi te zamolio da njegov iskaz ne ode u javnost jer strahuje za sigurnost. On je Tužilaštvu izjavio kako se boji da će mu neko postaviti bombu ispod automobila jer je već jednom sabotirano njegovo vozilo tako što mu je neko odvrnuo sve vijke na jednom točku.

Naveo je i tužilac da je 30 uposlenika GRAS-a, prema izjavama svjedoka, završilo fakultet na Internacionalnom Univerzitetu u Travniku čiji je vlasnik i rektor Jusufranić i to bez da su pohađali nastavu. Upravo to mogao bi biti razlog njegovog utjecaja na uposlenike ove kompanije

U odnosu na Petrovića pritvor je zatražen također zbog mogućnosti da bi mogao utjecati na svjedoke ali i ozbiljnosti i težine krivičnog djela te mogućnosti da njegov boravak na slobodi dovede do kršenja javnog reda i mira.