Crna hronika
16

Ibrahim Jusufranić i Branislav Petrović ostaju iza rešetaka

Piše: E. F.
Kantonalni sud u Sarajevu (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Kantonalni sud u Sarajevu (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Kantonalni sud u Sarajevu odredio je jednomjesečni pritvor Ibrahimu Jusufraniću, bivšem direktoru GRAS-a, a sada i rektoru i vlasniku Internacionalnog Univerziteta u Travniku, te Branislavu Petroviću, nakon što su uhapšeni zbog sumnje da su počinili krivično djelo zloupotrebe položaja i ovlasti, odnosno falsifikovanje isprava, te time preduzeću GRAS i Budžetu Kantona Sarajevo nanijeli milionsku štetu.

Podsjećamo, Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu zatražilo je jučer jednomjesečni pritvor za osumnjičene i to zbog bojazni od bjekstva u odnosu na Jusufranića, mogućnosti da bi mogao utjecati na svjedoke, kao i činjenice da se radi o teškom krivičnom djelu za koje je predviđena kazna zatvora od 10 godina i duža, te jer bi došlo do uznemirenja javnosti njegovim puštanjem na slobodu.

Za Petrovića je pritvor zatražen zbog utjecaja na svjedoke te također mogućnosti da bi njegovim boravkom na slobodi moglo doći do uznemirenja javnosti.

Tokom jučerašnjeg obrazlaganja prijedloga za pritvor tužitelj Senad Osmić kazao je kako je Ibrahim Jusufranić, dok je obavljao funkciju direktora u GRAS-u, svjesno doveo u zabludu UO ovog preduzeća te je ovaj naložio kupovinu četiri autopraonice od firme iz Slovenije koja je zapravo u vlasništvu Jusufranićevog sina Jasmina.

Naime, Jusufranić je prešutio da je radna grupa formirana pri ovom preduzeću konstatovala u svom izvještaju kako GRAS nema potrebu za nabavkom pomenutih autopraonica čijom kupovinom je ova firma oštećena za 882.825 eura, dok je isporučilac ostvario korist od 877.606 eura.

Kada je u pitanju Branislav Petrović, koji je Jusufranićev šura, on je zajedno s Abdulahom Grđom, koji je, kako se ustanovilo sada i svjedok pokajnik, otvorio firmu koja je trebala biti sestrinska firma jedne kompanije iz Njemačke koja se bavila isključivo marketingom.

Tako je kompanija koju su Grđa i Petrović osnovali radila isključilo s GRAS-om koji joj je po izuzetno povoljnim uvjetima prodavao oglasni prostor.

Ukupna šteta pričinjena GRAS-u i Budžetu Kantona Sarajevo veća je od milion KM.

Asim Crnalić, advokat osumnjičenih, jučer je od Kantonalnog suda u Sarajevu zatražio da njihove branjenike pusti na slobodu.

Istakao je da je Petrović nedavno operisan te da bi teško podnio boravak u pritvoru te da Jusufuranić ima 74 godine i boluje od glaukoma.

Crnalić je i opovrgavao razloge zbog kojih je tužitelj Osmić tražio pritvor za osumnjičenike.

Povodom spornih autopraonica je rekao da je naredno rukovodstvo GRAS-a, a ne Jusufranić, krivo što nisu korištene jer je njegov branjenik otišao iz firme baš po nabavci.

U slučaju neuspješnosti firme očekivane su optužbe na račun nekadašnjeg rukovodioca, zaključuje branilac, a za slučaj s automobilom aktuelnog direktora, kaže da su potrebni dokazi.

Također je branilac naveo da su u vrijeme mandata njegovog branjenika redovno isplaćivane plaće uposlenicima GRAS-a, kao i da je bio osiguran novac za isplatu dviju plaća i nakon njegovog odlaska.