Internet kriminal
171

Hakeri iz BiH uhapšeni u velikoj međunarodnoj akciji

Piše: N. J.
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Dvije osobe iz BiH, koje su se bavile internet kriminalom i zloupotrebljavale kreditne kartice, bankovne račune i druge lične podatke, uhapšene su u velikoj međunarodnoj akciji provedenoj u Sjedinjenim Američkim Državama i još sedam zemalja, objavljeno je na internet-stranici Ministarstva pravde SAD-a.

Kako se navodi, u SAD-u je uhapšeno 11 osoba, a u sedam zemalja van SAD-a je uhapšeno još njih 13, među kojima i dvije osobe u našoj zemlji, koje su priveli pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske. Šest osoba je uhapšeno u Velikoj Britaniji, te po jedna u Bugarskoj, Norveškoj, Njemačkoj, Italiji i Japanu. Ove su osobe oštetile hiljade ljudi širom svijeta.

Glasnogovornica MUP-a RS Mirna Šoja je za Klix.ba potvrdila kako su njihovi pripadnici u utorak priveli više osoba zbog vršenja krivičnih djela u vezi sa narušavanjem sigurnosti računarskih podataka. "Akcija je provedena na međunarodnom nivou i u saradnji sa FBI-em, te do okončanja istrage ne možemo davati više informacija o ovom slučaju", kazala je Šoja.