Sarajevo
0

FOTO+VIDEO / Gorio pomoćni objekat Stare pravoslavne crkve

Piše: A. K.
Požar na Staroj pravoslavnoj crkvi u Sarajevu (Foto: Sarajevo-x.com)
Foto: Sarajevo-x.com
Na krovu pomoćnog objekta Stare pravoslavne crkve u Sarajevu jutros je oko devet sati izbio požar, koji je pravovremenom intervencijom vatrogasaca brzo lokalizovan i ugašen. U požaru nije bilo povrijeđenih, a uzroci će biti utvrđeni nakon uviđaja.

Prema riječima dežurnog dispečera, na mjesto požara upućeno je pet vatrogasnih vozila i veći broj vatrogasaca, koji su brzom reakcijom uspjeli lokalizovati požar na krovu vjerskog objekta.

Prema riječima dispečera, bio je to ozbiljniji požar, u kojem nasreću nisu oštećeni sama crkva i muzej.

Kako je za naš portal rekao Irfan Nefić, portparol MUP-a Kantona Sarajevo, policijski službenici su u devet sati dobili dojavu o požaru na pomoćnom objektu Stare pravoslavne crkve u sarajevskoj ulici Mula Mustafe Bašeskije.

Paroh crkve Vanja Jovanović pretpostavlja da je požar izazvalo varničenje nakon što je uslijed nevremena na krov objekta pao stub električne energije.

Stara pravoslavna crkva nalazi se na Baščaršiji u starom dijelu Sarajeva. Hram je posvećen Svetim Arhistratizima Mihailu i Gavrilu. Spada u red najstarijih sakralnih objekata u gradu i okolini. Prema predanju i arheološkim podacima Stara pravoslavna crkva potiče iz srednjeg vijeka.