Tužilaštvo BiH
45

Glavni blagajnik državne agencije BHANSA optužen da je pronevjerio 276 hiljada KM

G. Š.
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Dejana Pudara, rođenog 1976. godine u Mostaru, a tereti ga da je kao glavni blagajnik u državnoj agenciji BHANSA sa sjedištem u Mostaru pronevjerio državni novac i sebi prisvojio 276.222 KM.

Državni tužilac iz Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju podigao je optužnicu kojom se Dejan Pudar tereti da je, radeći na poslovima glavnog blagajnika u državnoj agenciji BHANSA, sa sjedištem u Mostaru, kao ovlaštena osoba za podizanje i raspolaganje novčanim sredstvima, tokom 2014. i 2015. godine, podigao novac u valutama KM i Euro, u ukupnom iznosu od 372.300,57 KM, a onda s ciljem da sebi pribavi protivpravnu imovinsku korist, od podignutog novca koji mu je povjeren u službi BHANSA prisvojio novčani iznos od 276.222,50 KM.

"Prema prikupljenim dokazima, krivično djelo je počinjeno na način da je optuženi krivotvorio račune, blagajničke naloge za isplatu akontacija i naloge za službena putovanja BHANSA za druge uposlenike BHANSA i sebe, a da se putovanja uopće nisu desila, pa je tako ishodio navodni osnov za isplate novčanih iznosa koje je potom prisvojio za sebe, te je na taj način sebi pribavio nezakonitu imovinsku korist, a nanio štetu budžetu i svim građanima BiH", navode iz Tužilaštva BiH.

Optuženi se tereti, kako navode, da je prisvojio novac u ukupnom iznosu od 276.222,50 KM koji mu je bio povjeren i na taj način počinio krivično djelo pronevjera u službi iz člana 221. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

"Navode optužbe tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 58 svjedoka, dva vještaka i prilaganjem više od 500 materijalnih dokaza. Tokom postupka bit će zatraženo oduzimanje protivzakonite imovinske koristi", pojasnili su iz Tužilaštva BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu Bosne i Hercegovine.