Prodaja droge
0

Fuad Numanović, njegova braća i saradnici osuđeni na 24 i po godine zatvora

Piše: M. N.
Kantonalni sud u Sarajevu osudio je danas Fuada Numanovića, njegovu braću i saradnike na ukupno 24 godine i šest mjeseci zatvora jer su se kao organizovana grupa bavili neovlaštenom proizvodnjom i prodajom droge.

Fuad Numanović, kao organizator, osuđen je na četiri godine i dva mjeseca zatvora, njegova braća Nihad na tri godine i 10 mjeseci, a Nijaz na dvije godine i 10 mjeseci zatvora. Saradnici Adnana Balićevac i Haris Bašalić osuđeni su na po tri godine i 10 mjeseci zatvora, Ahmed Halilović i Rahman Suljemani na po dvije i po godine i Dino Ajanović na godinu i dva mjeseca zatvora.

U periodu od jula 2016. godine pa sve do decembra 2016. godine na području Kantona Sarajevo Fuad Numanović je organizovao grupu kojoj su pristupili Nihad i Nijaz Numanović, Adnan Balićevac, Haris Bašalić, Ahmed Halilović, Rahman Sulejmani, Adis Pašić i Dino Ajanović s namjerom vršenja neovlaštene nabavke i prodaje opojnih droga amfetamin, heroin, kokain i kanabis.

U namjeri da je dalje prodaje konzumentima na području Kantona Sarajevo, a sve s namjerom sticanja protupravne imovinske koristi, Numanović je od Balićevca i drugih njemu poznatih osoba nabavljao veće količine ovih opojnih droga, koje je držao na njemu poznatim mjestima, opojnu drogu prepakivao u manja pakovanja te prodavao konzumentima opojnih droga sam na adresama u nedovršenom objektu u naselju Rosulje ili u kafiću.

U cilju lakše organizovane prodaje opojne droge organizovao je grupu ljudi koji će za njega vršiti preuzimanje opojne droge, sakrivanje, vaganje i prepakivanje u manje količine pogodne za uličnu prodaju te prodavati i isporučivati konzumentima opojnih droga pa je u tom cilju angažovao Bašalića kojem je prodavao veće količine opojne droge radi prepakivanja u manjim količinama pogodnim za uličnu prodaju i koji je za njegov račun vršio prodaju opojne droge.

Angažovao je i svoju braću Nihada i Nijaza da u cilju prodaje opojne droge stupaju u kontakt sa članovima grupe koji će za njihov račun vršiti vaganje i prepakivanje opojne droge u pakovanja pogodna za uličnu prodaju i prodavati opojnu drogu konzumentima opojne droge i to Sulejmanijem, Pašićem i Halilovićem koji je dalje angažovao svoga brata Ajanovića da za njega vrši dalju prodaju opojne droge, a koju su u namjeri sticanja protupravne imovinske koristi prodavali konzumentima opojne droge.

U optužnici, a potom i presudi, navedene su tačne lokacije, imena konzumenata, vrsta i količine droge koje su prodavali.

Grupa je uhapšena polovinom decembra 2016. godine u akciji Vog koju su izveli pripadnici Federalne uprave policije.