Operacija "Global Chain"
26

Europol saopćio detalje stravičnih primjera trgovine ljudima, dio velike akcije bila je i BiH

S. Š.
Foto: Europol
Foto: Europol
Dio velike međunarodne operacije kodnog naziva "Global Chain" bila je i Bosna i Hercegovina, odnosno službenici policijskih organa, koji su Europolu pomogli realizaciju ove akcije.

Između trećeg i devetog juna, 39 zemalja širom svijeta učestvovalo je u EMPACT danima zajedničke akcije protiv trgovine ljudima. Predvođena Austrijom i zajedno sa Rumunijom, Europolom, Frontexom i INTERPOL-om, operacija kodnog naziva "Global chain" rezultirala je hapšenjem 219 osoba i identifikacijom preko 1.374 žrtve, uključujući 153 djece.

S ciljem razbijanja visokorizičnih kriminalnih mreža, akciona sedmica je bila fokusirana na slučajeve seksualne eksploatacije, prisilnog kriminala i prisilnog prosjačenja.

Ove godine, jedan od ciljeva Europola je bio da se identifikuju i razbiju najopasnije kriminalne mreže aktivne u EU, kao što su mafijaške, etničke i porodične organizacije i druge strukturirane mreže koje se bave trgovinom ljudima. U okviru kriminalnih fenomena seksualne eksploatacije, prisilnog prosjačenja i prisilnog kriminala, organi za provođenje zakona stavljaju poseban akcenat na ciljanje slučajeva koji uključuju djecu kao žrtve.

Slično akcijama koje su vođene prethodnih godina, ova obimna i zajednički sprovedena akcija imala je za cilj da potakne vlasti da u okviru svojih zemalja i zajednički u toku sedmice provode ciljane aktivnosti, ali i da skrene pažnju na ovaj gnusni zločin. Rezultati ovih zajedničkih dana akcije stigli su ne samo do nadležnih, već i do mnogih drugih eksternih aktera koji bi mogli imati ulogu u smanjenju broja žrtava trgovine ljudima, saopćeno je iz Europola.

Ukupni rezultati dana zajedničke akcije EMPACT:

  • Identifikovana 362 osumnjičena lica;
  • uhapšeno 219 počinilaca;
  • 1.374 (1.221 odrasla osoba, 153 djece) žrtve identifikovane i pružene pomoći;
  • 2.074 zaplijenjena imovina kao što su gotovina ili uređaji;
  • Otkrivena 363 lažna dokumenta;
  • pokrenuto preko 276 novih istraga.

Pored borbe protiv trgovine djecom i najopasnijih kriminalnih mreža, ovaj međunarodni napor za provođenje zakona vidio je nekoliko ciljanih žarišnih tačaka protiv trgovine ljudima širom svijeta. To je uključivalo akcije u Latinskoj Americi, Aziji, Africi, kao i zemljama Istočnog partnerstva i Ukrajini.

Tokom inspekcija sprovedenih širom svijeta, službenici bi sistematski tražili znakove trgovine ljudima, kao i falsifikovane dokumente, a zatim bi odmah uhapsili počinioce i zaštitili žrtve. Inspekcije su rezultirale i pokretanjem nekoliko novih istraga. U cilju unakrsne provjere podataka i omogućavanja razmjene informacija između učesnika, uspostavljen je koordinacioni centar u sjedištu Frontexa u Varšavi, Poljska. Zajedno sa stručnjacima iz svake zemlje, osoblje Frontexa, Europola i INTERPOL-a pomoglo je u koordinaciji sedmice velikih akcija, koju je podržao projekat EU4FAST.

Uspješne operacije izvedene širom svijeta

Sljedeći primjeri pružaju uvid u raznoliku prirodu nacionalnih operacija protiv trgovine ljudima koje su uspješno sprovedene i Europol donosi detalje o njima.

U posebno jezivom slučaju, policajci Policijske uprave Szabolcs-Szatmár-Bereg (Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányság) uhapsili su mađarski bračni par jer je natjerao šestoro svoje djece na seks, kao i da prosjačenje na ulici.

Maloljetna djeca su fizički, psihički i seksualno zlostavljana od vlastitih roditelja, a njihov otac ih je napadao motkama, kaiševima i golim rukama. Službenici su zatekli djecu zanemarenu, neuhranjenu i sveukupno lošeg zdravstvenog stanja. Vezavši ih u jednoj prostoriji u domaćinstvu, roditelji su ponudili svoju djecu drugim licima u susjedstvu da imaju seks uz naplatu. U potvrđivanju seksualnog zlostavljanja i svjedočenju traumatizirane djece uključeni su sudski, medicinski i psihološki stručnjaci, koji su od tada zaštićeni i smješteni u hraniteljstvo.

Službenici mađarskog Nacionalnog istražnog biroa za trgovinu ljudima (Nemzeti Nyomozó Iroda Emberkereskedelem Elleni Osztály) raspoređeni su u Austriju radi zajedničkih policijskih provjera s pripadnicima Austrijske kriminalističke obavještajne službe i Pokrajinskih odjela kriminalističke policije (Bundeskriminder Wiestereekriminer Wilhelmäster).

Timovi su izvršili ciljane provjere u ustanovama na "crvenom svjetlu", fokusirajući se na mađarske seksualne radnice. Europol je omogućio i finansijski podržao ovu razmjenu osoblja.

Službenici Brigade Galati za borbu protiv organiziranog kriminala rumunske policije (Poliţiei Române - Brigada de Combatere a Criminalitatii Organizate Galati) uhapsili su jednog osumnjičenog za regrutaciju maloljetnih žrtava iz nepovoljnih sredina, prisiljavajući ih na prosjačenje i seksualnu eksploataciju.

Prikupljeni prihod je zadržao trgovac, koji je fizičkim nasiljem kontrolisao svoje žrtve. U raciji provedenoj tokom sedmice akcije, policajci su prikupili dodatne dokaze i ispitali osumnjičene i žrtve. Na jednoj od pretresanih lokacija, policijski službenici su pronašli i zaplijenili razne narkotike.

U nastojanju da podigne svijest o ovom području zločina, Irska nacionalna policija (An Garda Síochána) razgovarala je s hiljadama putnika dok su iskrcavali svoje vozove u Dablinu. Pripadnici Garde su aktivno tražili pokazatelje trgovine ljudima i informisali javnost o području zločina. Iako nije identifikovana nijedna žrtva, inicijativa je izazvala veliki angažman javnosti.