|

Enisa Eminović priznala da je ubila muža i dobila 5 godina i šest mjeseci zatvora

Enisa Eminović priznala da je ubila muža i dobila 5 godina i šest mjeseci zatvora
478
Piše: E. F.
27.11.2014. u 14:20
231
komentara
478

dijeljenja
1/10 Izricanje presude Enisi Eminović (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
2/10 Nermin Sarajlić, vještak sudske medicine (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
3/10 Izricanje presude Enisi Eminović (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
4/10 Izricanje presude Enisi Eminović (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
5/10 Izricanje presude Enisi Eminović (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
6/10 Izricanje presude Enisi Eminović (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
7/10 Nana Enise Eminović (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
8/10 Sudija Jasenko Ružić prilikom izricanja presude (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
9/10 Izricanje presude Enisi Eminović (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
10/10 Tužiteljica Amina Ruždić (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Dvadesetogodišnja Enisa Eminović osuđena je danas u Kantonalnom sudu u Sarajevu na pet godina i šest mjeseci zatvora, a nakon što je iznenada, na današnjem ročištu odlučila priznati da je ubila nevjenčanog supruga Smaju Hadžimusića tako što mu je zabila nož u srce.
Prvostepenu presudu je danas izrekao predsjedavajući Sudskog vijeća Jasenko Ružić, a nakon što je prethodno zaključen dokazni postupak Tužilaštva u okviru kojeg je danas saslušan i sudski vještak Nermin Sarajlić.

Naime, na današnjem ročištu je bilo predviđeno samo svjedočenje Sarajlića, ali Eminović je odlučila promjeniti svoje izjašnjenje o krivnji.

Ipak, vijeće je najprije saslušalo Sarajlića.

"Izvršio sam obdukciju nad tijelom Hadžimusića i ustanovio da je smrt nastupila nanošenjem ubodne rane u srce i to jedne rane ravno kroz desnu komoru srca", istakao je Sarajlić.

Nakon njegovog svjedočenja tužiteljica je uložila materijalne dokaze u ovom postupku, a Omar Mehmedbašić, advokat optužene, kazao je da je njegova branjenica odlučila promjeniti iskaz.

"U potpunosti priznajem da sam izvršila krivično djelo koje mi se stavlja na teret", kazala je Eminović. Odmah nakon priznanja bile su vidljive suze na njenom licu.

Uslijedilo je iznošenje završnih riječi, kako tužilaštva, tako i odbrane, te izricanje presude u trajanju od pet godina i šest mjeseci zatvora.

"Vijeće je posebno cijenilo olakšavajuće okolnosti koje je predložila odbrana, ali i Tužilaštvo u odnosu na optuženu, kao što su činjenica da ima maloljetno dijete, da nije osuđivana, da je i sama pogođena posljedicom krivičnog djela za koje nije željela da nastupi", kazao je sudija Ružić.

Istakao je kako sud cijeni da izricanje strožije kazne ne bi bilo opravdano, naročito imajući u vidu da je optužena majka dvoipogodišnje djevojčice te da je između para došlo do svađe zbog neplaćanja alimentacije od strane oštećenog koji je otac djevojčice. Sud je imao u vidu i da je svađa prerasla u sukob sa smrtnom posljedicom koju Enisa nije željela, a o čemu su govorili i svjedoci u ovom postupku.

"Vijeće je prihvatilo prijedlog obje strane u postupku da se optuženoj odmah ukine pritvor, a kako bi provela vrijeme sa djetetom te ga pripremila na svoje malo duže odsustvo", pojasnio je Ružić.
Prijavi grešku


Komentari (231)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...