Crna hronika
36

Eldar Leđen plakao u sudnici: Nisam htio da se ovo dogodi

Piše: E. F.
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Kantonalni sud u Sarajevu produžio je danas pritvor Eldaru Leđenu, osumnjičenom da je početkom decembra ove godine ubio svoga četveromjesečnog sina u Švrakinom Selu u Sarajevu.

Prema riječima Indire Jahić, sudije za prethodni postupak Kantonalnog suda u Sarajevu, pritvor Leđenu je produžen za dva mjeseca, odnosno do 28. 02. 2015. godine i to jer bi njegov boravak na slobodi doveo do uznemirenja javnosti.

Prema riječima Omara Mehmedbašića, branioca osumnjičenog, njegov klijent se iskreno kaje za ono što je učinio.

Naime, Leđen je tokom ročišta za oređivanje pritvora u Kantonalnom sudu u Sarajevu u pritvoru plakao i jedino što je uspio kazati jeste da nije htio da se sve ovo dogodi, da ubije vlastitog sina.

Podsjećamo, tragedija se dogodila kada je Leđen ostao sam sa svojim sinom u iznajmljenom stanu u kući koja se nalazi u sarajevskoj ulici Avde Hodžića. Njegova supruga Indira P. je u trenutku kada se sve odigralo bila na poslu. Eldar je pokušavao da nahrani svoju bebu, ali dječak jednostavno nije htio jesti, niti je prestajao plakati. Leđen je tako u jednom trenutku bebu bacio na fotelju, a dijete je prilikom pada glavom udarilo u drvene držače fotelje. Povrede su bile kobne te je dijete preminulo na mjestu.

Eldar je odmah pozvao Hitnu pomoć, te je ljekarima rekao kako je njegova beba prestala da diše kada ju je hranio. Ekipa Hitne pomoći odmah se uputila na adresu kako bi pomogla unesrećenoj bebi.

Iako je ekipa Hitne pomoći pokušala reanimirati dijete, nije bilo pomoći, beba je preminula. Ljekarima je odmah bila sumnjiva smrt bebe, te su obavijestili MUP KS i Tužilaštvo KS. Obdukcijom je potvrđeno da je beba ubijena i da je preminula zbog teških povreda glave, a odmah nakon toga su uhapšeni roditelji djeteta.

Prvobitno je par tvrdio da im je dijete ispalo. Na koncu, Leđen je priznao šta je uradio te je potom i uhapšen i pritvoren, dok je njegova supruga puštena na slobodu.