Višemjesečna istraga
62

Dvije osobe uhapšene zbog lažnog višemilionskog ulaganja u Velepromet Zenica

Piše: E. M.
Privođenje vlasnika Trgomarketa (Foto: E.M./Klix.ba) (Foto: E. M./Klix.ba)
(Foto: E.M./Klix.ba)
Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona (MUPZDK) danas su uhapsili muškarca inicijala M. A. i žensku osobu inicijala D. S. iz Zenice zbog sumnje da su zloupotrijebili položaj i na taj način nanijeli višemilionsku štetu preduzeću Velepromet Zenica.

U sklopu višemjesečne istrage danas su u Zenici izvršeni pretresi na četiri lokacije s ciljem pronalaska i oduzimanja predmeta i dokumenata koji mogu poslužiti kao dokazi u daljnjem postupku protiv tri osobe koje se sumnjiči da su zloupotrijebile položaj ili ovlasti tako što su lažno prikazale ulaganja u Velepromet Zenica u postupku privatizacije većinskog državnog kapitala navedenog preduzeća, čime su ostvarile značajnu protupravnu imovinsku korist.

Tokom istrage je utvrđeno da je M. A. sebi i preduzeću Trgomarket, čiji je vlasnik i osnivač, pribavio protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 3.697.944 KM i to tako što je za isti iznos oštetio preduzeće Velepromet Zenica.

Nakon kriminalističke obrade u MUP-u ZDK osobe inicijala M. A. i D. S. će u toku sutrašnjeg dana biti predate u nadležnost Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona. Navedenim izvještajem bit će prijavljen i B. M. (57) iz Zenice kojeg se sumnjiči za krivična djela zloupotrebe položaja ili ovlasti te nesavjestan rad u službi.