|

Dva mjeseca pritvora za Nihada Bojadžića

Dva mjeseca pritvora za Nihada Bojadžića
0
S
Sarajevo-x.com
4.12.2009. u 17:03
0
komentara
0

dijeljenja
Dva mjeseca pritvora za Nihada Bojadžića
Na zahtjev Tužilaštva BiH, Državni sud za još dva mjeseca produžio pritvor Nihadu Bojadžiću, osumnjičenom za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika.
Prema odluci Suda BiH, ovaj bivši pripadnik Armije BiH (ABiH) ostat će u pritvoru do 3. februara 2010. godine.

Bojadžića, bivšeg zamjenika komandanta Specijalnog odreda za posebne namjene “Zulfikar” pri Štabu Vrhovne komande ABiH, Državno tužilaštvo sumnjiči za učešće u napadu na selo Trusina, općina Konjic. Napad je izvršen, smatra Tužilaštvo, 16. aprila 1993. godine, a tom prilikom ubijene su 22 osobe – 19 civila Hrvata i tri pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su osumnjičenog 4. novembra 2009. godine, od kada se i nalazi u pritvoru.

Nakon hapšenja Tužilaštvo je zatražilo da Bojadžić ostane u pritvoru jer “već neko vrijeme” ometa sprovođenje istrage, prijeti svjedocima, istražiteljima i tužiteljici, te jer smatraju da je osumnjičeni opasna i uticajna osoba.

S ročišta za produženje pritvora održanog 3. decembra javnost je bila isključena jer, kako je kazala tužiteljica Vesna Budimir, “velika eksponiranost ovog predmeta u medijima predstavlja pritisak na Tužilaštvo”.

Zbog sumnje da su učestvovali u napadu na selo Trusina, u septembru ove godine uhapšeni su Nedžad Hodžić zvani “Džon Vejn”, Mensur Memić zvani “Menta”, Dževad Salčin zvani “Struja” i Senad Hakalović, koji se od tada nalaze u pritvoru.

Četvorica osumnjičenih su bili pripadnici Specijalnog odreda za posebne namjene ABiH pod nazivom “Zulfikar” i 45. brdske brigade ABiH “Neretvica”.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.