Crna hronika
0

Državljanin Srbije uhapšen 11 godina nakon što je nožem usmrtio Banjalučanku

Klix.ba
Foto: Ilustracija/RTCG
Foto: Ilustracija/RTCG
Podgorička policija uhapsila je Novaka Džinovića, državljanina Srbije, na osnovu međunarodne potjernice NCB Interpol Sarajevo zbog sumnje da je u Banjoj Luci počinio ubistvo.

Četrdesetjednogodišnjeg Džinovića sumnjiči se da je prije 11 godina ubio Majdu Juzbašić na izrazito okrutan način u banjalučkom naselju Obilićevo.

Osumnjičeni je žrtvu izbo kuhinjskim nožem, njeno tijelo ostavio na krevetu, a potom zapalio stan. Tijelo su pronašli vatrogasci. Ubistvo se dogodilo oko 5:15 sati ujutro.

Kako je saopćeno iz Uprave policije Crne Gore, potjernica je raspisana po naredbi Regionalnog suda Banja Luka gdje se vodi krivični postupak protiv ove osobe.

"On je, sumnja se, počinio ovo krivično djelo 27. juna 2006. godine, tako što je, kako se sumnja, nakon svađe sa J. M. u jednom stanu u Banjoj Luci, nožem zadao toj osobi 20 uboda u predjelu grudi, vrata i ruke, zbog kojih je preminula", stoji u saopćenju.

Džinoviću je određen ekstradicioni pritvor po rješenju sudije za istragu Višeg suda u Podgorici.

Majda Juzbašić je prije rata diplomirala na Filozofskom fakultetu u Banoj Luci, Odsjek za engleski jezik i književnost, i bila je jedan od najboljih studenata svoje generacije. Radila je u gradskoj biblioteci. Nažalost, počela je konzumirati opojne droge nakon što je stupila u vezu s jednim Banjalučaninom koji je umro od predoziranja 2000. godine.

Njena majka se protivila ovoj vezi, ali bezuspješno. Izvršila je samoubistvo 2005. godine skočivši sa zgrade u kojoj je stanovala. Sumnjalo se da je neko gurnuo, ali je slučaj zaključen kao samoubistvo.

Iza Majde je ostao sin koji je tada napunio 18 godina.