Akcija "Volan"
2

Donesena presuda u jednom od najopsežnijih predmeta protiv automafije u BiH: Osuđena braća Pajić

S. Š.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Sud Bosne i Hercegovine izrekao je danas presudu u predmetu "Miroslav Pajić i drugi" koji se odnosi na činjenje više krivičnih djela: organizirani kriminal, tešku krađu i krijumčarenje, iznuda i dr.
Sud BiH je u pomenutom predmetu, nakon održanog ročišta za razmatranje sporazuma o priznanju krivice i pretresa za izricanje krivičnopravne sankcije, donio i javno objavio presudu.

Presudom su optuženi Miroslav Pajić i Sreto Pajić proglašeni krivima što su, na način opisan u izreci presude, počinili krivično djelo organizirani kriminal, u vezi s krivičnim djelom krijumčarenje, krivičnim djelom teške krađe, iznuda i druga krivična djela navedena u izreci presude.

Sud je optuženom Miroslavu Pajiću izrekao kaznu zatvora u trajanju od šest godina. Optuženom se u izrečenu kaznu zatvora uračunava vrijeme provedeno u pritvoru, i to u periodu od 27.5.2017. do 27.11.2017. i od 3.7.2018. do 30.12.2019.

Kao sporednu, sud je Pajiću izrekao novčanu kaznu u iznosu od 40.000 KM, koju je optuženi dužan platiti u roku od jedne godine od dana pravomoćnosti presude.

Sud je optuženom Sreti Pajiću izrekao kaznu zatvora u trajanju od četiri godine i šest mjeseci, u koju se uračunava vrijeme provedeno u pritvoru i ekstradicionom pritvoru, i to od 27.2.2017. do 23.8.2017., i u periodu od 1.4.2022. pa nadalje.

Kao sporednu, sud je optuženom Sreti Pajiću izrekao novčanu kaznu u iznosu od 32.000 koju je optuženi dužan platiti u roku od jedne godine od dana pravomoćnosti presude.

Nadalje, sud je donio rješenje kojim je optuženom Miroslavu Pajiću produžena mjera zabrane putovanja. Istim rješenjem, optuženom Sreti Pajiću ukinuta je mjera pritvora, i istovremeno izrečena mjera zabrane putovanja. Međutim, optuženom Sreti Pajiću je ukinuta mjera zabrane sastajanja s određenim osobama.

Optuženi su upozoreni da im sud može odrediti pritvor ukoliko prekrše neku od izrečenih mjera zabrane. Izrečene mjere zabrane mogu trajati dok za istim postoji potreba ili do upućivanja optuženih na izdržavanje kazne zatvora.

U slučaju "Volan" optuženo 27 osoba

Podsjetit ćemo, riječ je o uhapšenim u akciji "Volan" koja je provedena 2018. godine. Tužilaštvo BiH je za 27 optuženih u ovom predmetu podiglo optužnicu također 2018. godine, a sud je istu potvrdio nedugo nakon podizanja.

Optuženi pripadnici organizirane kriminalne grupe, dolaze iz oba bh. entiteta, a istraga u ovom predmetu vođena je duži vremenski period u saradnji s policijskim službenicima SIPA-e, MUP-a RS, a poseban doprinos u provođenju istrage i prikupljanju dokaza dali su policijski službenici MUP-a Kantona Sarajevo i Granične policije BiH.

Tokom istrage su prikupljeni dokazi da su optuženi djelovali po tačno utvrđenim i podijeljenim ulogama i zadacima u strukturama tzv. automafije, te su duži vremenski period, uglavnom u noćnim satima, koristeći specijalni alat i pribor, naoružani i maskirani, koristeći radio-stanice podešene na policijske frekvencije, kako bi pratili kretanja policije, vršili krađe putničkih motornih vozila veće vrijednosti, najčešće na području Kantona Sarajevo, Istočnog Sarajeva, Tuzlanskog kantona i Zapadne Hercegovine, te prema prikupljenim dokazima počinili krađu najmenje oko 200 vozila, čija tržišna vrijednost dostiže iznos od više miliona KM.

Nakon krađe vršeno je skrivanje vozila na pripremljenim skrivenim lokacijama na području Sarajeva, Lukavice, Pala, Sokoca i drugih mjesta, nakon čega su kontaktirani vlasnici vozila od kojih bi bio iznuđivan otkup, te ako on ne bi bio realiziran vršeno je krivotvorenje dokumentacije te krijumčarenje i dalja prodaja vozila u BiH ili zemljama regiona ili njihovo rastavljanje i prodaja u dijelovima.

U optužnici je detaljno opisano izvršenje krađa automobila, pokušaja otkupa i ostale nezakonite radnje u više od 200 pojedinačnih slučajeva, koji se stavljaju na teret optuženima.

Na ovaj način nanesena je velika šteta građanima BiH koji su vlasnici ukradenih vozila, a koji su oštećeni za velike iznose, kao i šteta pravnim subjektima koji se bave osiguranjem vozila i imovine.