Krivično djelo
3

Doboj: Izbjegla plaćanje poreskih obaveza u iznosu od 2,2 miliona KM

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Policija u Doboju podnijela je Okružnom javnom tužilaštvu u tom gradu izvještaj protiv M.T., zbog osnova sumnje da je počinila krivična djela zloupotreba ovlašćenja u privredi i nepravilno izdvajanje sredstava pravnih osoba, čime je oštetila Poresku upravu RS-a za 2,2 miliona KM.

Za prijavljenu M.T. postoji osnov sumnje da je u svojstvu odgovorne osobe u privrednom društvu "Budućnost" AD Šamac, u namjeri pribavljanja protivpravne imovinske koristi toj firmi, u periodu od 1. aprila 2014. do 26. juna 2017. godine, izbjegla plaćanje poreskih obaveza.

Naložila je zaključivanje izjava o kompenzaciji i ugovora o cesiji sa kupcima –dužnicima, na osnovu kojih su novčana sredstva koja su trebala biti uplaćena na račune privrednog društva "Budućnost" AD Šamac, uplaćivana na račune dobavljača, privredna društava iz Šamca i Doboja, saopćeno je danas iz Policijske uprave Doboj.

Odobravajući izdvajanje sredstava u druge svrhe, a ne za plaćanje prioritetnih obaveza privrednog društva "Budućnost" Šamac, prijavljena M.T. je prouzrokovala nesposobnost privrednog društva "Budućnost" Šamac za pravovremeno plaćanje poreskih obaveza, usljed čega je za Poresku upravu RS-a nastupila materijalna šteta u iznosu neplaćenog glavnog poreskog duga od ukupno 2.221.708,60 KM (bez obračunatih kamata).

Izbjegavanjem poslovanja preko blokiranih žiro-računa i naplaćivanjem potraživanja putem cesija i kompenzacija, prijavljena M.T. je za privredno društvo "Budućnost" Šamac pribavila protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 5.406.855,56 KM.