Uskoro počinje suđenje
1

Detalji optužnice zbog ubistva povratnice u Tumarama: Ubica nije mislio na nekoliko važnih stvari

A. K.
Fotografija je ilustrativnog karaktera (Foto: A. K./Klix.ba)
Fotografija je ilustrativnog karaktera (Foto: A. K./Klix.ba)
Tijelo povratnice u selo Tumare nadomak Lukavca Jovanke Đurić, koja je ubijena koncem jula prošle godine još uvijek nije pronađeno, a kako saznaje Klix.ba, suđenje osumnjičenom Samelu Ćatiću trebalo bi početi uskoro.
Samel Ćatić optužen je za ubistvo starice Jovanke Đurić, povratnice u selo Tumare nadomak Lukavca, čije tijelo nije pronađeno ni skoro osam mjeseci od počinjenog svirepog čina.

Prema informacijama kojima raspolaže Klix.ba, optužnica protiv njega podignuta je na osnovu drugih dokaza koji su prikupljeni.

Kako se navodi u optužnici Tužilaštva Tuzlanskog kantona, Ćatić se tereti da je u vremenskom periodu od 30. jula prošle godine do jutarnjih sati dana kasnije, došao do kuće u vlasništvu Jovanke Đurić u selu Tumare nadomak Lukavca.

Istaknuvši da se kuća nalazi u osamljenom mjestu, u optužnici je napisano da je Ćatić došao u stambeni objekat u vrijeme proslave vjerskog praznika sv. Marina na kojoj su se nalazili skoro svi mještani.

"Ušao je u kuću na njemu poznat način u kojoj je boravila sama Jovanka Đurić starosti oko 90 godina, koja se mogla samo kretati uz pomoć štapa i naočala dioptrije +10. Potom je spustio roletnu na prozoru u sobi u kojoj je Jovanka boravila, a koju je uvijek držala podignutu. Iako je bio svjestan da će je usmrtiti, a što je i htio, udarcima njemu poznatim sredstvom i na njemu poznat način, a dok je Jovanka bila na krevetu, zadao joj udarce što je dovelo do krvarenja i smrti", navodi se u optužnici.

Kako se dalje ističe, s ciljem prikrivanja tragova, Ćatić je staricu zamotao u prekrivač, čaršaf i dušek koji su bili na krevetu, a potom je iznio iz kuće.

"Nakon toga, kuću je zaključao i ključ odnio sa sobom, kao i Jovankin mobilni telefon te je tijelo odnio i sakrio na njemu poznatu lokaciju", naglašeno je u optužnici.

Ćatić se tereti za počinjenje krivičnog djela ubistva, a početak suđenja, odnosno zakazivanja prvog ročišta se očekuje u narednih mjesec dana.

Podsjećanja radi, u julu i augustu prošle godine u povratničkom selu Tumare odvijala se prava misterija koja je zbunjivala i istražitelje.

Nakon nestanka starice, za koju se naknadno ispostavilo da je ubijena, u susjednoj kući zavezana i u besvjesnom stanju je pronađena mještanka R. S., no nije riječ o istom počiniocu.

Pod sumnjom da je riječ o napadu, slučaj je policiji prijavio njen muž, a naknadno je pronađena i uhapšena osoba koja je zapravo i provalila u kuću.