Crna hronika
38

Demobilisani borac Bajrić: Polili smo se benzinom i htjeli spaliti jer smo izgubili sve nade

Piše: M. N.
Foto: Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Demobilisani borci iz Kaknja Ćamil Bajrić i Namir Pipo već 26 dana mirno protestuju ispred zgrade Vlade FBiH. Danas su podigli ruku na sebe i pokušali se spaliti jer njihove porodice nemaju od čega živjeti.

"Došli smo na fin način tražiti svoja prava, ali niko nije obraćao pažnju na nas. Pet dana smo štrajkovali glađu. Onda smo se polili benzinom i htjeli spaliti jer sve smo nade izgubili", rekao je Bajrić.

Obojica imaju po troje maloljetne djece. Žive od dječijeg doplatka koji iznosi 39 KM. Ne žele milostinju, samo posao kako bi imali život dostojan čovjeka.

"Obećali su nam da ćemo u septembru, kada bude prijem radnika u rudnik Kakanj, biti prioritet. Dogovorili su nam i sastanak s načelnikom. Nemamo rješenja", rekao je Bajrić koji se već dvije godine liječi u zeničkoj bolnici.

Pipo je bio poljoprivrednik. Ima jednu kravu i kuću u kojoj nema kupatila.

"Najteže mi je što svojoj djeci ne mogu kupiti ništa, ni sendvič, ni bicikl. A kćerka mi odlična učenica", kazao je Pipo plačući.

Ukoliko im ne ispune obećanja kažu da će sljedeći put svoj naum izvesti do kraja i da ih niko neće moći spriječiti da se spale.