Saznaje Klix.ba
463

Dario Delibašić u Italiji osuđen na šest godina zbog trgovine drogom

Klix.ba
Dario Delibašić (Foto: Instagram)
Dario Delibašić (Foto: Instagram)
Dario Delibašić, sin legendarnog košarkaša Mirze Delibašića, koji je jučer uhapšen zbog učešća u otmici državljanina Turske i BiH T. K. u naselju Pejton na Ilidži 17. aprila, kako saznaje Klix.ba, ranije je osuđen u Italiji na šest godina zbog trgovine drogom.
Kako saznajemo, on je bio je član kriminalne grupe koja je drogu prebacivala na relaciji Beograda, BiH, Hrvatske do Italije. Delibašić je osuđen u odsustvu, ali nije izdržavao zatvorsku kaznu jer BiH s Italijom nema sporazum o izručenju osuđenih osoba.

Talijanski mediji ranije su pisali da se povezivao s grupom Luke Dacića koji je koordinirao transportom droge i posredovao balkanskim organizacijama koje se bave švercom kokaina. Oni su bili zaduženi za prijevoz droge sa Balkana preko Trsta dalje u Italiju i na zapad.

Dacić je optužen u okviru istrage “Flash”, koja je otvorena 2009. godine, a koja je tokom četiri godine trajanja rezultirala sa 49 hapšenja i optužbi protiv još 14 osoba, kao i do oduzimanja 65 kilograma kokaina i šest kilograma heroina.

Prema informacijama s kojima raspolaže Tužilaštvo KS u vezi s nedavnom otmicom na Ilidži, grupa naoružanih razbojnika presreli su žrtvu koji se nalazio u Golfu 6, zatim su mu prijetili vatrenim oružjem. Potom su ga izveli iz vozila, svezali i držali zarobljenog do narednog dana kada su ga ostavili u sarajevskom naselju Otoka. Od njega su tražili milion KM.

Delibašić bi danas nakon kriminalističke obrade trebao biti predat u nadležnost Tužilaštva KS.