Nevjerovatno
309

Da li Spahović smije upravljati vozilom? Iz Suda kažu da ne smije, iz MUP-a da smije

Klix.ba
Da li Benjamin Spahović i dalje ima vozačku dozvolu i smije li upravljati automobilom? Pitanje je to na koje je u ovom trenutku vrlo teško dati odgovor. Ako pitate Općinski sud u Sarajevu - nema, ali na isto pitanje iz MUP-a KS odgovaraju pozitivno.
Spahović se jučer, po izlasku iz zatvora, snimao kako upravljao automobilom iako je kompletnoj javnosti poznato da je iza rešetaka bio zbog saobraćajne nesreće u kojoj je tjelesne povrede zadobio Orhan Tanović. Pored toga, Spahoviću je određena i mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od tri godine po izlasku iz zatvora.

Zato su mnogi protumačili da se Spahović snimcima bahati i ismijava državu, ali problem bi mogao biti mnogo dublji.

Naime, iz Ministarstva unutrašnjih poslova KS kažu da Spahović nema aktivnu izrečenu zaštitnu mjeru "zabrana upravljanjem motornim vozilom".

"Izvršenim uvidom u Centralnu evidenciju vozača 'Pregled zabrana za matični broj' utvrđeno je da lice Benjamin Spahović nema aktivnu izrečenu zaštitnu mjeru 'zabrana upravljanja motornim vozilom'. Izvršenim provjerama u Sektoru za građanska stanja Stari Grad, gdje se vozač Benjamin Spahović vodi u evidenciji vozača, utvrđeno je da isti nema izrečenu zaštitnu mjeru 'zabrana upravljanja motornim vozilom'. Zaključno, utvrđeno je da MUP-u KS od strane bilo kojeg suda nije dostavljen akt kojim se imenovanom izriče zabrana upravljanja motornim vozilom", kazali su nam iz MUP KS.

Povodom takve tvrdnje iz MUP-a kontaktirali smo Sud da dobijemo potvrdu da su proslijedili presudu Spahoviću s mjerama zabrane koje treba pratiti MUP, a iz Općinskog suda su nam potvrdili kako su to učinili brzo nakon pravosnažne presude, 30. septembra 2022. godine.

Dakle, sudeći po onome što kažu iz MUP-a, Spahović ne može biti kažnjen jer je sjeo za volan.

Kako su nam kazali, dobio je samo kazne zbog saobraćajnih prekršaja koji se mogu vidjeti na video snimcima koje je objavljivao na društvenim mrežama, kao što su preticanje preko pune linije, korištenje mobitela itd. Zbog toga je dobio prekršajni nalog u iznosu od 340 KM i kaznene bodove. S obzirom da Spahović nije pronađen na kućnoj adresi, kazna mu je poslana preko pošte.