Opsežna istraga
104

Da li je širokobriješka gimnazija izgorjela od cigareta ili zastarjelih instalacija?

G. Š.
U Širokom Brijegu se vodi opsežna istraga zbog požara u kojem je izgorjela zgrada popularne gimnazije, a kako saznaje Klix.ba u cijeli slučaj je uključena kriminalistička policija, koja ima saznanja da su u prostorijama zgrade učenici konzumirali cigarete, te da su i nadležni zanemarili sigurnost objekta.

Policija je izuzela snimke videonadzora i provodi ispitivanja učenika koji su konzumirali cigarete u navedenom objektu.

Pored toga kriminalistička policije istražuje i odgovonornst uprave širokobriješke gimnazije, od koje je zatražila svu dokumentaciju vezanu za sigurnost škole i statiku zgrade, jer se sumnja da je zanemarivanje zastarjelih električnih instalacija moglo uzrokovati požar, posebno ako se uzme u obzir činjenica da se investiralo u savremenu tehnologiju sa mnogo priključaka, koje postojeće instalacije nisu mogle podnijeti.

Da se provodi opsežna istraga potvrdio nam je i postupajući tužilac Zapadnohercegovačkog kantona Borislav Čuljak navodeći kako ne može govoriti o detaljima istrage dok je postupak u toku.

"Uviđaj je napravljen uz prisustvo inspektora za protupožarnu zaštitu MUP-a ZHK i vještaka elektrostruke. Oni su uzeli šta im je trebalo i ja sam dao nalog da se sve vještači. Nakon vještačenja znat ćemo nešto više", kazao je Čuljak za Klix.ba.

O eventualnim tužba za odgovornost po njegovim riječima je prerano govoriti, jer kako ističe prvo treba utvrditi uzrok požara i provesti sve zakonom previđene radnje, a epilog istrage će rasvijetliti slučaj, utvrditi moguću odgovornost i sve okolnosti koje su prethodile izbijanju požara.

Širokobriješka gimnazija je danas bila i tema Gradskog vijeća Grada Širokog Brijega koje je usvojilo odluku o osnivanju Odbora za obnovu zgrade.

Vijećnici tu konstatovali da će proces biti složen, te ukazali na dugogodišnje ignorisanje probleme sa zastarjelom instalacijom tražeći krivca za novonastalu situaciju.

Vijećnik Josip Pinjuh je kazavši kako je 2024. godina kad su Japanci peta nacija koja se spustila na mjesec naglasio poražavajuću činjenicu, da širokobriješka gimnazija nemam sigurnosnu sklopu za prekid napajanja električne energije, za šta je potrebno ugasiti struju u pola grada, pitajući nadležne kako je to moglo proći upotrebnu dozvolu.

Gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević je odgovorio da je rekonstrukcije gimnazije rađeno 1993. godine i da je zgrada bila zrela za renoviranje, te da se u nju ulagalo prema zahtjevima škole.

Naglasio je da ne bježi od odgovornosti, ali da je to posao nadležnih službi i da sada treba naći rješenje, kako da se što brže i efikasnije zgrada obnovi.

Podsjetimo da je požar izbio u ponedjeljak navečer 22. januara, pred sami kraj nastave dok su učenici bili u učionicama i da su na sreću svi uspješno evakuisani bez ljudskih žrtava, dok je vatra uništila potkrovlje zgrade, krov, kao i dio stropa koji se urušio u hodnik na posljednjem spratu zgrade.

Zbog ogromne štete na zgradi Gimnazije fra Dominika Mandića, koja se još sabire, u Širkom Brijegu je proglašeno stanje nesreće.

Kako se nastavni proces o ovom objektu ne može izvoditi, dok se ne izvrše sanacioni radovi, učenici ove obrazovne ustanove su nastavili školovanje kao gosti u Prvoj i Drugoj osnovnoj školi u tom gradu.