Održana sjednica
84

Da li će suđenje Sanjinu Sefiću biti ponovljeno: Odluka Vrhovnog suda FBiH pada u maju

Piše: M. N.
Foto: K. S./Klix.ba
Foto: K. S./Klix.ba
Vrhovni sud Federacije BiH u maju bi trebao donijeti odluku da li će presuda Sanjinu Sefiću kojom je osuđen na 14 i po godina za saobraćajnu nesreću u kojoj su stradale studentice Edita Malkoč i Selma Agić, biti poništena i postupak ponovoljen na Kantonalnom sudu u Sarajevu.

Na Vrhovnom sudu FBiH jučer je održana sjednica na kojoj je Federalno tužilaštvo zatražilo poništavanje presude zbog povrede postupka. Federalni tužilac kazao je, između ostalog, kako su pogrešno utvrđene činjenicu u pogledu brzine kretanja i mjesta kontakta sa žrtvama.

Sefićev advokat Kerim Čelik žalio se na visinu izrečene kazne kazavši kako je činjenični opis kontradiktoran s izrekom, odnosno da se ovako visoka kazna izdaje za krivično djelo počinjeno s umišljajem, a da je utvrđeno da je Sefić izazvao nesreću iz nehata.

Advokatica porodica Malkoč i Agić Adela Duraković kazala je kako se i ona, u ime porodica, žalila zbog odluke da se porodice za obeštećenje upute na parnični postupak.

"Nama bi išlo u korist da se usvoji žalba tužilaštva i ukine presude. Jeste da će biti teško ponovo prolaziti kroz iste stvari koje moramo čuti, ali vjerujemo da bi postupak bio brži i efikasniji, bez odugovlačenja. Dosta je kontradiktornosti u presudi jer su uzeta vještačenja vještaka Milana Vujanića iz Srbije koji nije mogao vještačiti u ovom slučaju, a njegov nalaz se razlikuje od materijalnih dokaza, povreda koje su zadobile Selma i Edita i izjava svjedoka", kazala je Duraković za Klix.ba.

U narednom periodu sudije Vrhovnog suda FBiH će vijećati nakon čega će pismeno obavijestiti strane u postupku o svojoj konačnoj odluci po njihovim žalbama.