Crna hronika
15

Crna 2014: Godina stravičnih zločina u BiH

Piše: E. F.
Mevlida Mujić ubila sina i bacila u kontejner (Foto: Klix.ba)
Udes koji je skrivio Semir Rastoder (Foto:Arhiv/Klix.ba)
Ova godina jedna je od onih koje želimo što prije zaboraviti. Naime, tokom 2014. godine u glavnom gradu BiH nizale su se tragedije jedna za drugom, a svaka nova je bila gora od one prethodne. Mnogo bolje nije bilo ni u ostatku zemlje.

Iako smo već nakon prve tragedije početkom godine morali biti upozoreni na ono što se dešava u našem društvu i spriječiti da se iste stvari ponove, nismo uspjeli. Poraz je to institucija ovoga sistema, ali i svakog građanina naše zemlje. Naročito jer je u BiH samo ove godine ubijeno četvero djece koja su tek došla na ovaj svijet.

Djeca pržena voskom, davljena i bacana u kontejner

Naime, početak godine obilježila je tragična smrt četverogodišnjeg dječaka Smaje Ćesira, koji je bio žrtva dugogodišnjeg zlostavljanja članova njegove najuže porodice. Priča ovoga mališana zapravo liči na najstrašniji horor film koji možete zamisliti.

Suđenje porodici Samje Ćesira (Foto:Arhiv/Klix.ba)
Suđenje porodici Samje Ćesira (Foto:Arhiv/Klix.ba)
Monstruozno ubistvo dogodilo se koncem februara i to pošto mu je, sudeći prema onome što se moglo čuti na suđenju porodici ovog dječaka, njegova majka Ena zadala kobni udarac u glavu i to metalnom tokom od kaiša. Dijete torturu više nije moglo izdržati. Po intimnim dijelovima njegovog tijela očuh je kapao vosak svijeće, stiskao mu polni organ kliještima. Redovno je dobivao batine jer očuha nije zvao ocem, a kada bi plakao zbog temperature ili bola slomljene ruke niko se ne bi odazivao na njegove teške suze.

No, nažalost, smrt ovoga dječaka nakon brutalnog zlostavljanja nije bila jedina. U julu mjesecu ove godine jedna majka je udavila svoje novorođenče pa ga potom bacila u kontejner. Radi se o Mevlidi Mujić koja je udavila svog tek rođenog sina kojeg je potom bacila u kontejner u Vilsonovom šetalištu. Tek mjesec dana kasnije majka koja je dijete udavila krpom je identifikovana i uhapšena. Protiv nje je podignuta optužnica pred Kantonalnim sudom u Sarajevu.

U novembru mjesecu preminula je još jedna beba i to u Kaknju, a pošto ju je očuh, iznerviran plačem, bacio na fotelju. Radi se o dvogodišnjem Ajnuru Smoli, čije je ubistvo na koncu priznao njegov očuh Semir Velagić. Trenutno se iščekuje početak suđenja u ovom slučaju, a za krivično djelo nasilja u porodici.

Kuća u kojoj je Eldar Leđen ubio dječaka (Foto:Arhiv/Klix.ba)
Kuća u kojoj je Eldar Leđen ubio dječaka (Foto:Arhiv/Klix.ba)
Slična stvar se dogodila i u Sarajevu počekom decembra, kada je Eldar Leđen bacio svog četverogodišnjeg sina na fotelju te na taj način i okončao njegov život. Podsjećamo, Leđenu je prije nekoliko dana produžen pritvor za dva mjeseca, a zbog sumnje da je počinio krivično djelo ubistva. I Leđena je iznervirao plač djeteta.

Pješaci ubijeni na cesti

I kao da same ove tragedije i prerano okončani životi mališana nisu dovoljni, stravična saobraćajna nesreća s početka aprila također je prestravila javnost. Naime, tada je Semir Rastoder skrivio nesreću u kojoj je na mjestu mrtva ostala Hava Dovaždija. Rastoder, inače od ranije poznat policiji po različitim krivičnim djelima, nije uhapšen zbog ove nesreće, što je izazvalo veliko uznemirenje javnosti.

Zato su građani Sarajeva protestovali zbog tužilačke odluke da se Rastoder brani sa slobode te su organizirane masovne demonstracije. Tek je ove sedmice započelo suđenje Rastoderu.

Nekoliko mjeseci kasnije dogodila se nova nesreća, kada je Nermin Maslo svojim BMW-om usmrtio Josipu Knežević u sarajevskom naselju Socijalno. Maslo je, za razliku od Rastodera, pritvoren. Zanimljivo je da je Maslo prije nesreće imao 13 prekršajnih naloga, pa čak i zabranu upravljanja motornim vozilom.

Mirzad Brkić skrivio udes na Grbavici (Foto:Arhiv/Klix.ba)
Mirzad Brkić skrivio udes na Grbavici (Foto:Arhiv/Klix.ba)
Slučaj koji je također zainteresirao javnost jeste onaj koji se odnosi na odbjeglog Mirzada Brkića, sina Hanke Paldum, koji je skrivio saobraćajnu nesreću na Grbavici u januaru mjesecu, kada j udario tri pješakinje. Na sreću, sve se završilo bez smrtnih ishoda. No, Brkić je odbio preuzeti odgovornost za svoja djela pa se tako nikada nije odazvao na sudske pozive zbog počinjenog krivičnog djela protiv sigurnosti javnog prometa. Na koncu je za Brkićem i raspisana potjernica te mu je određen jednomjesečni pritvor.

Napadi na policiju

Pucalo se i ove godine na policiju i to u nekoliko navrata. U augustu mjesecu ove godine odigrala se prava filmska potjera u Sarajevu, koja je završila ranjavanjem jedne osobe.

Damir Delić je tada fizički napao jednu djevojku koja je odmah pozvala policiju. Delića su pronašli u Vilsonovom šetalištu, a tokom legitimisanja, on je umjesto lične karte iz torbice izvadio pištolj, repetirao i prislonio policajcu na vrat te tražio od ostalih policajaca da odlože pištolje, što su oni i učinili s ciljem da zaštite sebe i građane koji su bili u blizini.

On se sa pištoljima udaljio automobilom u pravcu Skenderije, gdje je oteo drugo vozilo i krenuo prema Starom Gradu. Policija ga je na koncu zaustavila u ulici Obala Kulina bana, nakon čega je napadač izašao iz auta i sa pištoljem potrčao prema policajcima. Oni su upotrijebili oružje i pogodili ga u desnu potkoljenicu.

Na policajca je zapucao i pljačkaš u sarajevskom naselju Alipašino Polje u martu ove godine, ali je policija uzvratila i ranila pljačkaša koji je nedugo potom i preminuo.

Bila je ovo teška godina, previše života je tek tako ugašeno i teško da je možemo po dobru pamtiti. Upravo zbog toga treba nam služiti za nauk, kako bi bili odgovorniji prema sebi ali i drugima.