Crna hronika
0

Centralna banka BiH potvrdila da je Bajraktarević iz trezora BiH ukrao 600.000 KM

Klix.ba
Centralna banka BiH
Centralna banka BiH
Detaljnom vanrednom kontrolom cjelokupnog stanja trezora, preliminarno je potvrđen manjak od 600.000 KM u izdvojenom trezoru Glavne jedinice Sarajevo Centralne banke Bosne i Hercegovine, saopćeno je danas iz ove institucije.

Podsjećamo, zbog krađe ovoga novca uhapšen je i pritvoren Nedžad Bajraktarević, suključar odnosno referent za gotovinske transakcije u Odjeljenju za trezorske poslove i bivši zaštitar u Centralnoj banci BiH. On je od 2012. godine prisvojio ukupno 600.000 KM, odnosno po 200.000 KM u tri navrata.

On je, kako je kazao postupajući tužitelj u ovom predmetu, na ročištu za određivanje pritvora, simulirao odlaganje novca koji je bio namijenjen za uplate komercijalnim bankama. Tako je na police gdje je trebao stajati novac stavljao papir, stiropor ili plastificiranu foliju, a preko svega vrpcu na koju se i potpisivao.

Tužitelj je sumnjao da je iz trezora nestala i mnogo veća količina novca, čak 1,2 miliona KM ali je ova analiza pokazala da nedostaje samo polovina te sume.

Nedostatak novca je utvrdila Centralna banka BiH tokom interne kontrole te isti dan slučaj prijavila nadležnim organima, utvrdila mogućeg počinioca i pozvala policijske i druge organe da postupe u skladu sa svojim nadležnostima.

I pored postavljenih internih kontrola, većeg broja pregleda trezora u toku 2014. godine i uspostavljenog videonadzora, došlo je do ovog krivičnog djela koje je počinilac i priznao.

Trenutno se vrši analiza svih procedura kako bi bili utvrđeni kritični momenti u kojima je službenik prekršio interna pravila.

Bajraktarević, službenik koji je počinio i priznao navedeno djelo, primljen je u stalni radni odnos u Centralnu banku Bosne i Hercegovine 2001. godine putem javnog oglasa, ispunjavao je uslove i prošao psihofizičke provjere. Tokom 2004. godine, premješten je u trezor Glavne jedinice Sarajevo.

Tokom posljednjih godina i redovnih sistematskih pregleda, ovom službeniku nije utvrđen nedostatak sposobnosti za rad na radnom mjestu niti je bilo prijava za kršenje internih pravila i discipline.

U okviru mjera koje se poduzimaju, suspendovano je devet službenika Glavne jedinice Sarajevo, koja je izdvojena organizacijski, kao i njen trezor. Suspenzija je provedena zbog provjere cijelog lanca sistema rada s gotovinom, kako bi bili utvrđeni eventualni propusti u sistemu suključarstva i video-nadzora ili drugih internih procedura, te će po okončanju postupka, svi koji nisu doprinijeli ovom događaju, biti vraćeni u redovan status. Ukoliko istraga pokaže da je neki službenik činjenjem ili nečinjenjem omogućio da se krivično djelo desi, biće poduzete adekvatne mjere u skladu s internim aktima Centralne banke Bosne i Hercegovine.

Uzimajući u obzir da su Centralna banka Bosne i Hercegovine i novac u trezoru osigurani, Centralna banka Bosne i Hercegovine će uputiti imovinsko-pravni zahtjev za nadokandu štete.