Crna hronika
31

Busovača: Muškarac koji je Golfom vijugao cestom bio pijan i bez vozačke dozvole

Klix.ba
Muškarac koji je snimljen kako automobilom Volkswagen Golf II vijuga cestom u mjestu Bukovci kod Busovače, a nedugo potom skreće s puta i završava u jarku, imao je 2,58 promila alkohola u organizmu. Također, nije imao položen vozački ispit i vozilo mu nije bilo registrovano.

Kako je saopćeno iz MUP-a SBK, nesreća se dogodila 8. marta u 14 sati. Policija ga je prema odredbama novog Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja, zadržala do otrežnjenja u pritvorskim prostorijama policijske stanice Busovača. Zbog neodgovornog ponašanja u saobraćaju, vožnje u alkoholiziranom stanju, vožnje bez vozačke dozvole i neregistrovanog vozila izrečena mu je novčana kazna od 1.300 KM.

U ovoj nesreći nije bilo povrijeđenih osoba, i srećom nije ugrožen niko od drugih učesnika u saobraćaju.

"Ovakvi slučajevi nisu rijetki iako su službenici policije tokom protekle i ove godine poduzimali brojne mjere protiv nesavjesnih vozača. Ilustracije radi, tokom 2016. godine iz saobraćaja isključeno je oko 1.900 vozača zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola, a 1.300 vozača je isključeno zbog upravljanja vozilom bez položenog vozačkog ispita. Mobilnim i stacioniranim radarima zabilježeno je oko 16.000 slučajeva prekoračenja dozvoljene brzine kretanja, a u posljednja tri mjeseca oduzeto je čak 111 vozila od osoba koji su višestruki ponavljači u vršenju najtežih saobraćajnih prekršaja i koji su imali velike iznose neplaćenih novčanih kazni", saopćeno je iz MUP-a SBK.

I januaru i februaru ove godine na području SBK je u saobraćajnim nesrećama poginulo 12 osoba, a za cijelu prošlu godinu poginulo je 13 osoba. IZ MUP-a SBK uputili su apel svim učesnicima u saobraćaju, a posebno vozačima motornih i drugih vozila, da poštuju saobraćajne propise i spase svoj život, ali i živote svojih najmilijih i drugih učesnika u saobraćaju.