Crna hronika
0

Buhovcu pritvor za pokušaj ubistva dvojice braće

FENA
Sudija za prethodni postupak Kantonalnog suda Mostar Mladen Jurišić odredio je danas jednomjesečni pritvor osumnjičenom Zdenku Buhovcu (1959) iz Jasenica kod Mostara zbog kaznenih djela ubistva u pokušaju svoje braće Marinka i Darija 8. novembra ove godine u mjestu Gornja Jasenica. U prijedlogu Županijskoga tužiteljstva Mostar za određivanje pritvora stoji, uz ostalo, da zbog ranije osuđivanosti osumnjičenog Buhovca te sukoba njega i braće postoji i dalje opasnost da se kazneno djelo izvrši.

Osumnjičeni Buhovac ovom je prilikom kazao kako nije ranio svog brata Darija Buhovca te da će to u kaznenom postupku i dokazati.

U prijedlogu za određivanje pritvora Kantonalnog tužilaštva stoji, uz ostalo, da je osumnjičeni Zdenko Buhovac 8. novembra ove godine oko 13 sati i 30 minuta u Gornjoj Jasenici, u naselju Urbano, općina Mostar bježeći od policije, koja je došla po pozivu građana da se braća Buhovci svađaju, istrčao u dvorište porodične kuće, gdje su na kapiji bila njegova dvojica braće Marinko i Darijo Buhovac te na nje ispalio više hitaca iz automatske puške.

Jedan metak pogodio je njegovog brata Marinka u predio stomaka, nanijevši mu teške ozljede po život, a drugi metak brata Darija Buhovca u predjelu desne nadkoljenice, nanijevši mu laku ozljedu.

Osumnjičeni Zdenko Buhovac pobjegao je nakn pucnjave u brdo iznad kuće, pa je tek 9. studenog u 7 sati lišen slobode u mjestu Slipčiči, u općini Čitluk.