Poslali bombu Meddžidi Kreso
0

Braća Sinanović uhapšeni zbog terorističkog čina

Sarajevo-x.com
U Sud BiH stigao paket sa bombom (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
U Sud BiH stigao paket sa bombom (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Suad i Fuad Sinanović, koji su uhapšeni zbog sumnje da su poslali pošiljku s bombom u Suda BiH, osumnjičeni su za terorizam.

Pripadnici SIPA-e, u okviru istražnih aktivnosti vezanih za slučaj "bombe paketa", koji je poslan u Sud BiH, izvršili su na području Zavidovića pretrese objekata koje koriste osobe, za koje postoji osnova sumnje da se mogu dovesti u direktnu vezu sa slučajem.

Ovlašteni službenici SIPA-e, postupajući po naredbi Tužilaštva Bosne i Hercegovine, lišili su slobode dvije osobe - braću Suada i Fuada Sinanovića iz Zavidovića.

Navedene osobe lišene su slobode zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo terorizam, iz člana 201. KZ BiH, i sumnjiče se da su poštom poslale paket u kojem se nalazila ručna bomba. Paket je bio naslovljen na predsjednicu Suda BiH, Meddžidu Kreso.

 Policiji su ove osobe poznate od ranije, jer su se u jednom slučaju direktno sukobile sa policijom kada je bilo i povrijeđenih. Do sukoba je došlo zbog imovinsko - pravnih odnosa oko afsaltiranja dijela puta.

Nakon lišenja slobode, izvršen je pretres kuća-stanova koje koriste osumnjičene osobe. Tom prilikom je izvršeno privremeno oduzimanje predmeta koji će biti poslani na vještačenje.

Osumnjičene osobe će u toku današnjeg dana biti predate postupajućem tužiocu Tužilaštva Bosne i Hercegovine koji će, nakon što ih ispita, odlučiti da li će od Suda BiH zatražiti mjeru pritvora.

Duško Tomić, advokat Fuada i Suada Sinanovića koji se terete da su predsjednici Suda BiH Meddžidi Kreso poslali ručnu bombu, izjavio je Srni da su njegovi klijenti tu eksplozivnu napravu proslijedili kao dokazni materijal u njihovom sporu vezanom za nekretninu, odnosno zemljište.

Prema Tomićevim riječima, Fuad i Suad Sinanović dali su iskaze u kojima su objasnili tvrdnju da je ručna bomba u stvari dokazni materijal, jer su je oni pronašli na njihovoj njivi.

"Oni su dobro obezbijedili ručnu bombu kako ne bi mogla eksplodirati, kako bi se Sud BiH uvjerio kroz kakve probleme prolazi porodica Sinanović u vezi sa spornim zemljištem", istakao je Tomić.

Tomić je predložio vještačenje bombe, kako bi dokazao da njegovi klijenti nisu imali namjeru ugroziti bilo čiju bezbjednost, pogotovo ne predsjednice suda Meddžide Kreso.

Advokat braće Sinanović je napomenuo da njegovi klijenti godinama trpe pritiske zbog jedne parcele, da su fizički napadani i da je čak pucano na njihovu kuću.

"Bomba koju su poslali Sudu BiH Fuad i Suad Sinanović našli su prije dva dana na svojoj parceli. Više puta su se zbog svog problema obraćali nadležnim vlastima", dodao je Tomić.