Sud BiH
0

Bojadžiću produžen pritvor na ročištu bez prisustva javnosti

SRNA
Sud BiH odlučio je da se bez prisustva javnosti održi ročište za produženje pritvora Nihadu Bojadžiću, pripadniku Armije BiH, osumnjičenom za učestvovanje u ratnom zločinu u općini Konjic 1993. godine.

Time je uvažen prijedlog tužioca Vesne Budimir, koja je danas navela da su joj pred sudijom upućivane prijetnje prilikom ročišta za određivanje pritvora četvorici drugih osumnjičenih za isto krivično djelo, ubistva 22 osobe u selu Trusina 1993. godine.

Bojadžićev advokat Edina Rešidović, usprotivila se prijedlogu Tužilaštva, navodeći da je princip rada Suda javan i da prijetnje o kojima govori Budimirova nisu proistekle od njenog klijenta, već od drugih osumnjičenih u tom predmetu.

Tužilaštvo BiH tereti Bojadžića da je 16. aprila 1993. godine učestvovao u ratnom zločinu protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika u selu Trusina, opština Konjic, kada su stradale 22 osobe, 19 civila i tri pripadnika Hrvatskog vijeća obrane /HVO/. On je uhapšen 4. novembra ove godine, od kada se nalazi u pritvoru.

Zbog sumnje da su učestvovali u istom zločinu, u septembru 2009. godine uhapšeni su Nedžad Hodžić, Mensur Memić, Dževad Salčin i Senad Hakalović, bivši pripadnici Specijalnog odreda za posebne namjene Zulfikar i 45. brdske brigade Armije BiH Neretvica. Sva četvorica se nalaze u pritvoru.

Na ročištu o određivanju pritvora Nihadu Bojadžiću 5. novembra, Budimir je istakla da njoj, svjedocima i istražiteljima osumnjičeni prijeti, čime ometaju provođenje istrage.

Odluku o produženju pritvora Nihadu Bojadžiću Sud će donijeti naknadno.