Crna hronika
270

Bjelašnica: Pijani skijaš udario u motorne sanke, GSS apelira da se ne konzumira alkohol

FENA
Tokom vršenja svakodnevnog osiguranja skijališta i kretanjem utvrđenom rutom u podnožju staze br. 3, Babin Do, u petak je došlo do kontakta skijaša i službenih motornih sanki pripadnika Gorske službe spašavanja - stanica Sarajevo.

"Skijaš je svojim nemarom, neprilagođenom brzinom i nepažnjom udario u prednji desni kraj motornih sanki", navodi se u saopćenju GSS-a.

Navodi se da je nakon dolaska policijskih službenika izvršen uviđaj i evidentiran nesretni događaj te ustanovljeno da pripadnik GSS stanice Sarajevo postupao u skladu s pravilima na skijalištu i da protiv njega i službe neće biti pokrenuta krivična prijava.

"Akteri nesreće su testirani na opojna sredstva i alkohol te je ustanovljeno da je unesrećeni bio pozitivan na sve testove dok je spasioc bio negativan", također se navodi u saopćenju iz GSS-a.

Iz GSS stanice Sarajevo apeluju na građane, sve one koji se nalaze na stazama i uživaju u sportskim aktivnostima da ne konzumiraju alkohol. Upozoravaju da je vožnja skija, borda itd. ekvivalentna vožnji automobila i brzine koje se postižu nisu zanemarive te podsjećaju da je zabranjeno konzumiranje alkohola na stazama za skijanje, bordanje i sankanje.

"U narednom periodu će svi koji budu ugrožavali sigurnost na skijalištima Bjelašnica-Igman biti upozoreni od GSS stanica Sarajevo te će biti obaviještena nadležna policijska uprava", poručuju iz GSS-a.