Prvostepena presuda
399

Bivši direktori rudnika u Đurđeviku idu u zatvor zbog namještanja posla s gorivom

A. K.
RMU Đurđevik (Foto: Arhiv/Klix.ba)
RMU Đurđevik (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Članovi bivše uprave Rudnika mrkog uglja Đurđevik osuđeni su na zatvorske kazne zbog zloupotreba prilikom nabavke i prodaje od firme Junuzović kopex veće količine dizel goriva, a ovoj kompaniji je izrečena novčana kazna u iznosu od 100.000 konvertibilnih maraka.

Naime, vijeće Kantonalnog suda u Tuzli donijelo osuđujuću prvostepenu i nepravosnažnu presudu za 58-godišnjeg Adnana Šabića, bivšeg direktora RMU Đurđevik i izreklo mu kaznu zatvora u trajanju od šest godina.

Također, izrečene su i kazne zatvora od po tri godine za 70-godišnjeg Esada Hodžića, bivšeg šefa službe za komercijalne poslove rudnika i 49-godišnjeg Nermina Alića, bivšeg rukovodioca sektora trgovine na veliko u firmi Junuzović kopex Lukavac. Prvostepenom presudom koja je donesena na osnovu optužnice Tužilaštva Tuzlanskog kantona, kompaniji Junuzović kopex izrečena je novčana kazna u iznosu od 100.000 KM.

Optužnicom Kantonalnog tužilaštva u Tuzli Adnan Šabić, Esad Hodžić, Nermin Alić i pravno lice Junuzović kopex terete se za krivično djelo zloupotreba položaja i ovlaštenja, a vezano za zloupotrebe prilikom nabavke i prodaje od firme Junuzović kopex veće količine dizel goriva rudniku tokom 2006. godine.

Prvostepenom presudom se od kompanije Junuzović kopex oduzima imovinska korist pribavljena krivičnim djelom u iznosu od skoro 740.000 KM po pravosnažnosti presude.

Također, Šabiću je izrečena sigurnosna mjera zabrane obavljanja poziva ili dužnosti odgovorne osobe na bilo kojoj poziciji u javnim preduzećima u BiH u periodu od tri godine.