Provjere još traju
132

Bili pod istragom za ubistvo Slaviše Krunića: Braći Ćulum vraćeni Lamborghini i Ferrari

SRNA
Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija
Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija
Policijska uprava Banja Luka postupila je po pravosnažnom rješenju banjalučkog Osnovnog suda i privremeno oduzeta vozila dva Lambroghinija i Ferrari vratila sigurnosno interesantnim osobama Nerminu Ćulumu, Denisu Giljonu i Velidu Salaševiću.

Srna saznaje da su vozila vraćena iako policijski službenici banjalučke PU nisu završili detaljne provjere i status tih vozila.

"Nastavljaju se dalje provjere za navedene osobe i vozila, a po okončanju detaljnih provjera, nadležnom tužilaštvu bit će dostavljen izvještaj", rečeno je Srni u Policijskoj upravi Banja Luka koja je podnijela žalbu na rješenje Osnovnog suda.

Prema nezvaničnim informacijama, postupajuća tužiteljica Tanja Mrđa samoinicijativno je uputila zahtjev Osnovnom sudu u Banjoj Luci da se vrate privremeno oduzeta vozila Ćulumu, Giljoni i Salaševići, iako policijski službenici nisu završili detaljne provjerom niti status tih vozila, a još traje i korenspodencija sa Interpolom Švicarske.

Prema saznanjima Srne, postupajuća tužiteljica prije donošenja ove odluke nikada nije ni usmeno ni pismeno zatražila informaciju od Policijske uprave Banja Luka o statusu vozila i preduzetim radnjama.

Na osnovu njenog zahtjeva, banjalučki Osnovni sud donio je rješenje o vraćanju vozila navedenim licima uz obrazloženje da je tužilac Mrđa navela da "nema više potrebe za zadržavanjem vozila".

Također, u okviru istog predmeta, saznaje Srna, postoji krivična prijava stvarnog vlasnika ova tri vozila Paul Rebholza, koja je preko advokata zaprimljena u Policijskoj upravi i u Okružnom javnom tužilaštvu Banja Luka, protiv navedenih osoba za krivično djelo utaja.

U prijavi je obrazloženo da je Rebholc prekinuo komunikaciju sa troje navedenih osoba, zahtjevao vraćanje svojih vozila što su oni odbili, te da su vozila neovlašteno dovezena u BiH i mimo njegove volje zadržana u njihovom posjedu.