{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Besana noć u Zavidovićima: Požar još nije ugašen, dvije osobe povrijeđene

29.8.2015. u 08:29
175
51
Besana noć u Zavidovićima: Požar još nije ugašen, dvije osobe povrijeđene
175
Besana noć u Zavidovićima: Požar još nije ugašen, dvije osobe povrijeđene
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
Mirsad Čamdžić, šef Profesionalne vatrogasne brigade Zavidovići, za Klix.ba je potvrdio da je požar u Tvornici montažnih kuća Zavidovići lokalizovan ali da još nije ugašen. Tokom gašenja povrijeđena su i dva vatrogasca, a materijalne štete su nemjerljive.
Požar u Tvornici montažnih kuća Zavidovići vatrogascima je prijavljen 45 minuta iza ponoći i na lice mjesta odmah je upućeno jedno vatrogasno vozilo a odmah potom su angažirani i svi ostali resursi vatrogasne brigade iz Zavidovića, ali i Služba civilne zaštite iz ove općene, kao i druge općinske službe. U pomoć su priskočili i građani Zavidovića kao i radnici Tvornice montažnih kuća.

"Odmah se tražila i pomoć od drugih susjednih općina. Iz Žepča je stigla jedna vatrogasna ekipa, dvije iz Maglaja od kojih je jedna ekipa iz kompanije Natron Hayat, iz Zenice su stigla dva vozila sa ekipama. Uz naša četiri vozila i jedno vozilo komunalnog preduzeća, na gašenju požara cijelu noć je radilo 11 vozila", kaže Mirsad Čamdžić, šef Profesionalne vatrogasne brigade Zavidovići.

On napominje da je požar u ranim jutarnjim satima lokalizovan što znači da je onemogućeno njegovo dalje širenje na obližnje industrijske objekte, prije svega na tvornicu namještaja koja se nalazi u neposrednoj blizini ali i na druge pogone Tvornice montažnih kuća koji nisu bili zahvaćeni požarom.

Međutim, požar je još uvijek aktivan na objektu same Tvornice montažnih kuća a Čamdžić dodaje da će za njegovo potpuno gašenje vjerovatno trebati cijeli dan. Na terenu su trenutno šest vatrogasnih ekipa sa vozilima jer su se pojedine ekipe iz susjednih gradova morale vratiti.

"Vatrogascima je sinoć gašenje požara otežavala izuzetno visoka temperatura, noć, velika isijavanja i povremene eksplozije zbog salonita. Također, imali smo i jednu veću eksploziju čiji uzrok ne znamo. Tom prilikom jedna osoba je lakše ranjena u nogu, dok je jedan pripadnik Profesionalne vatrogasne brigade imao trovanje pa mu je pružena prva pomoć na licu mjesta", kaže Čamdžić.

Nakon potpunog gašenja požara, formirat će se radni vodovi koji će morati ući u objekat kako bi radili na njegovom likvidiranju. Ovaj posao će zajednički raditi vatrogasci i zaposlenici Tvornice montažnih kuća a pristupit će mu se s puno opreza zbog mogućih novih eksplozija i obrušavanja. Na lice mjesta trebali bi uskoro stići i pripadnici MUP-a ZDK kao i drugi nadležni organi koji će ispitati šta je prouzročilo požar.

Čamdžić kaže da nema potpune informacije o veličini objekta koji je zahvaćen požarom, ali ističe da, prema onome što je on sinoć vidio, njegove dimenzije nisu manje od 250 metara u dužinu i 70 metara u širinu.

Prema njemu načinjena je enormna materijalna šteta koja će se tek utvrđivati, ali je sreća da sinoć nije bilo ljudskih žrtava. Također, ističe zahvalnost svim vatrogascima koji su pritekli u pomoć, ali i građanima Zavidovića i svima onima koji su im sinoć pomogli..

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: