Crna hronika
0

Banja Luka: Pljačkaši banke pucali na čuvara i pobjegli sa 3.000-4.000 KM

Piše: M.R.
(Foto: Klix.ba)
Dvojica naoružanih razbojnika u fluorescentnim prslucima jutros oko 8:25 sati ušli su u prostorije Nove Banke u ulici Kralja Alfonsa XIII broj 37A u Banjoj Luci i odmah puškama zaprijetili radnicama tražeći da im predaju novac. Iz kase su uzeli novac i krenuli napolje.

Kako nezvanično saznajemo, tada je reagovalo obezbjeđenje i došlo je do obračuna vatrenim oružjem. Razbojnici su pucali na čuvara Nove Banke, ali ga nisu povrijedili, metak je završio u susjednoj zgradi.

Treći razbojnik čekao ih je u automobilu Passat na raskrsnici ulica Kralja Alfonsa i Srpska, te su se nakon pljačke sva trojica uputila u pravcu Slatine gdje su automobil i zapalili.

Policija je ubrzo odvezla ostatke automobila, ali su na putu za skretanje ka groblju Sveti Ivo još uvijek vidljivi tragovi paljevine. Sumnja se da su razbojnici iz banke odnijeli između tri i četiri hiljade maraka.

Dok su neki građani, koji stanuju preko puta Nove Banke, sa balkona posmatrali šta se dešava, drugi su se nakon prvog pucnja sakrili čekajući da se situacija smiri.

"Sve se odigralo brzo, trajalo je nekih desetak minuta, možda i manje. Mi smo čule da pucaju i prepale smo se, pa smo se sakrile u radnji ispod stola. Nismo uspjele ništa da vidimo osim kada su tek ušli, a ubrzo zatim je uslijedila pucnjava i nismo smjele izaći dok se sve nije završilo. Evo još uvijek smo pod utiscima", rekle su za Klix.ba radnice jedne hemijske čistionice preko puta Nove Banke.

Inače, u potjeru za razbojnicima uključene su sve raspoložive snage CJB Banja Luka, a uključen je i helikopterski servis Vlade RS-a.

Iz Nove Banke su zvanično saopćili da je odnešeno između tri i četiri hiljade maraka.

"Radnici banke kao i pripadnici obezbjeđenja, reagovali su u skladu sa procedurama, ljudski životi su sačuvani i tokom razbojništva koje je trajalo svega nekoliko minuta niko nije povrijeđen", rekla je glasnogovornica Nove Banke Dragana Tatić.

Potraga za razbojnicima je još uvijek u toku.