Požar na pijaci podmetnut?
292

B. Luka: Uništeno 25 štandova, šteta više stotina hiljada KM

Piše: D. Tomić
(Foto: Klix.ba)
Veliki požar, koji je sinoć oko 22 sata buknuo na banjalučkoj Novoj pijaci, najvjerovatnije je podmetnut, ali tačni uzroci izbijanja vatre će biti poznati nakon vještačenja, potvrđeno je portalu Klix.ba iz izvora upućenih u istragu.

Kako saznajemo, vatra je oštetila oko 40 pijačnih štandova, a čak 25 ih je, zajedno sa robom, potpuno uništeno.

Iako materijalna šteta tek treba biti utvrđena, ona se procjenjuje na nekoliko stotina hiljada KM, jer je veliki broj trgovaca ostao bez tezgi i kompletne robe.

"Ovo je strašno! Za 15 minuta izgubila sam sve. Štand na kojem godinama radim i svu robu. Ne znam kako dalje ni šta je uzrok izbijanja vatre”, kroz suze je za portal Klix.ba ispričala vlasnica jednog od izgorjelih štandova.

Ona priča da je za požar saznala oko ponoći i da je odmah došla na pijacu, gdje je zatekla veliki broj svojih šokiranih kolega koji na pijaci imaju štandove.

"Vatru su prvi primijetili trgovci povrćem koji su pozvali vatrogasce. Iako su vatrogasci reagovali brzo, veliki broj štandova je uništen. Došla sam ovdje oko ponoći i vidjela da moj štand i roba u njemu više ne postoje”, ispričala nam je šokirana žena.

Ona, kao i većina trgovaca, smatra da je vatra podmetnuta, jer štandovi nisu imali struju.

"Nisu u pitanju instalacije, jer na tezgama nismo imali struje. Najvjerovatnije je požar podmetnut”, rekla je naša sagovornica.

Kako saznajemo, vatrogasci su imali problema sa gašenjem vatre, jer su u pojedinim štandovima bile plinske boce, pa se svakoj od tezgi prilazilo sa oprezom.

U sinoćnjem požaru su uništeni štandovi koji se nalaze u prostoru gdje se prodaju plastika, igračke i tekstil.

Iz banjalučke policije još uvijek nema zvaničnih informacija o ovom slučaju, a za vrijeme našeg boravka na pijaci kriminalistički inspektori su obavljali uviđaj.

Prilaz pijaci je bio opasan žutom policijskom trakom i blokiran, a kako je najavljeno, zvanične informacije o događaju se očekuju tokom dana.