Crna hronika
0

Anto Zorko u pritvoru zbog navođenja na prostituciju

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Kantonalni sud u Tuzli odredio je jednomjesečni pritvor za Antu Zorko (74) iz Tuzle zbog sumnje da je počinio krivično djelo navođenje na prostituciju u produženom trajanju, u sticaju s kaznenim djelima posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga i iskorištavanje djeteta ili malodobnika radi pornografije.

Sumnja se da je Zorko od kraja 2006. do polovice jula 2011. godine, radi ostvarivanja koristi za sebe, navodio više punoljetnih i maloljetnih ženskih osoba, među kojima u vrijeme prvog kontakta s njima i dvije djevojčice od 13 godina, da pružaju seksualne usluge muškarcima u prostorijama njegovog stana u Tuzli, ali i u stanovima korisnika usluga, te da je i sam imao seksualne odnose s oštećenim.

Zorko se sumnjiči da je omogućio unošenje i konzumiranje opojnih droga u svom stanu te, također, da je posjedovao eksplicitne snimke maloljetnih djevojaka kod sebe, čije je seksualne usluge nudio muškarcima.

Pripadnici MUP-a Tuzlanskoga kantona, u skladu s naredbom Kantonalnog suda Tuzla, pretresli su njegovo stana i u njemu zatekli nekoliko djevojaka i osumnjičenog, kojeg su lišili slobode.

Prilikom pretresa pronađeni su materijalni dokazi koji mogu biti vezani za izvršenja kaznenih djela. Pripadnici MUP-a izvršili su nad njim kriminalističku obradu i predali ga, uz kaznenu prijavu, nadležnome tužiteljstvu.