Crna hronika
334

Almir Mirojević uhvaćen dok je brojao 10.000 KM mita za "prijem" vozača na KCUS

Piše: E. F.
Almir Mirojević, fizioterapeut Kliničkog centra u Sarajevu, kojeg je Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu optužilo za nezakonito posredovanje pri zapošljavanju u ovu instituciju, primio je 10.000 KM za “namještanje“ mjesta vozača.

Kako stoji u optužnici koja je već potvrđena i prema kojoj je već zakazano ročište za izjašnjavanje o krivnji, on je ove godine u dva navrata u Klinički centar pokušao zaposliti sina H. Z., uposlenice na mjestu kurira u KCUS-u.

H. Z. je u više navrata sa njim kontaktirala telefonom te su se i sastajali kako bi dogovorili zapošljavanje njenog sina A. I., a za uslugu posredovanja i urgiranja kod njemu poznatih osoba tražio je, ni manje, ni više nego 8.000 KM.

Mirojević je i dobio traženi novac od H. Z., no, u martu mjesecu to mu baš i nije pošlo za rukom zbog problema koji su se pojavili u Kliničkom centru. H. Z. je odmah tražila povrat novca pa joj je on novac vratio dvadeset dana kasnije.

Ipak, nudio joj je mogućnost da novac ostane kod njega u slučaju da se u međuvremenu ipak ukaže prilika za neko radno mjesto, ali H. Z. je ipak uzela svoj novac.

Šest mjeseci kasnije ponovo su stupili u kontakt jer se ukazala prilika za novo nezakonito zaposlenje. Mirojević je za upošljavanje A. I. na mjesto vozača tražio da mu se novac preda odmah, a ovaj put za uslugu je tražio 10.000 KM.

Zahtijevao je da mu se polovina novca preda do kraja radnog dana 25.09.2014. godine, a drugi dio novca po prijemu A. I. u radni odnos.

H. Z. je sve prihvatila, a u međuvremenu je planirana i policijska akcija s ciljem hvatanja Mirojevića na djelu. Tako je Mirojević uhvaćen na benzinskoj pumpi dok je brojao označeni novac, odnosno pet hiljada KM koje mu je u koverti u saradnji sa policijom predala H. Z.