Četvrti dan
102

Akcija potrage za tijelom Mulića nastavlja se tokom noći, svaka pomoć dobrodošla

Piše: E. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Četvrti dan potrage za tijelom mladića Aldina Mulića koji je pao u Miljacku u noći s utorka na srijedu i danas je završena bezuspješno, a aktivnosti će biti nastavljene i tokom noći.

Direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak je izjavio kako je nakon današnje cjelodnevne potrage u kojoj je učestvovalo više stotina pripadnika FUCZ, CZ RS, MUP-a ZDK i volontera, u štabu održan sastanak na kojem si rezimirali današnje aktivnosti i napravili plan za peti dan potrage.

"Na sastanku smo analizirali kritične tačke na koje ćemo sutra obratiti više pažnje, a to se odnosi na brane u Kaknju i Zenici te određene lokacije na rijeci Bosni. Sutra ćemo našu bazu iz Visokog premjestiti u Zenicu odakle ćemo naše timove slati nizvodno prema Doboju", izjavio je Solak.

Vodostaj rijeke Bosne tokom prošle noći povišen je za jedan metar, a povećanje i nova kiša se očekuju i večeras. Zbog otpada i stabala koje rijeka sa sobom nosi, korištenje čamaca i pretraga pod vodom, zbog opasnosti za ljudstvo, ni  sutra neće biti moguće.

"Ljudstvo ćemo rasporediti na tri mosta u Zavidovićima, Maglaju i Doboju odakle ćemo s dronovima pretraživati teren, a vizuelno ćemo pregledati i obale rijeke Bosne do Doboja. Ne znamo da li ćemo i sutra imati volontere, ali u dogovoru s Agencijom za vodno područje Save dogovorili smo da njihovi promatrači nadgledaju neka područja", dodao je Solak.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine danas je FUCZ odobrila sredstva od 20.000 KM za akciju pronalaska Aldina Mulića, a Solak je na kraju dodao da je svaka pomoć za ljude na terenu dobrodošla.

"Sredstva koja su nam dodijeljena su za tekuće troškove kao što je gorivo te hrana ljudima koji su po 24 sata na terenu. Ovo su minimalna sredstva, ali veoma značajna u ovakvim situacijama za ljude koji daju svoj maksimum", zaključio je Solak za Klix.ba.