Najveća poslijeratna akcija u BiH
0

Akcija Lutka rasvjetljava najmanje šest ubistava, pljačke banaka...

Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Stotine pripadnika više policijskih agencija po nalogu Tužilaštva BiH učestvuje u opsežnoj policijskoj akciji u borbi protiv organiziranog kriminala, saopćeno je iz ove institucije.

"Nositelj aktivnosti je SIPA a učestvuju i policijski službenici iz entitetskih policijskih agencija i Brčko Distrikta. Radi se o istrazi usmjerenoj na rasvjetljavanje najmanje šest neriješenih ubistava i pokušaja ubojstava u RS i FBiH, nekoliko pljački banaka i transporta novca u višemilionskim iznosima i čitav niz teških krivičnih djela organiziranog kriminala", saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Kako navode iz Tužilaštva BiH, ova akcija je najopsežnija aktivnost u borbi protiv organiziranog kriminala u post-dejtonskoj BiH i predstavlja odlučan udarac organiziranom kriminalu na području cijele BiH. U okviru poduzetih aktivnosti izvršena su hapšenja slobode više desetina osoba, kao i pretresi na velikom broju lokacija u više gradova u BiH.

"Radi se o istrazi protiv više zločinačkih organizacija, koje su djelujući u različitim periodima, počinile ova krivična djela. U predmetu je ostvarena značajna saradnja sa policijskim i pravosudnim agencijama u susjednim zemljama, gdje se nalazi i jedan broj osumnjičenih osoba", navodi se iz Tužilaštva BiH.

U akciji Lutka učestvuju Okružno tužilaštvo Istočno Sarajevo, Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), MUP Republike Srpske, Federalna uprava policije, MUP Kantona Sarajevo i policija Brčko Distrikta BiH.