Ubio ga sjekirom
26

Adi Jašarević osuđen na 17 godina zatvora za ubistvo 85-godišnjeg muškarca iz Bugojna

M. N.
Kantonalni sud u Novom Travniku osudio je danas Adija Jašarevića na 17 godina zatvora zbog krivičnog djela ubistvo.
U presudi se navodi kako je Jašarević zajedno s maloljetnikom D.Š. 28. januara ove godine s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi, usmrtio 85-godišnjeg Abduselama Halapića zadavši mu više udaraca sjekirom i nanijevši mu povrede usljed kojih je preminuo.

Njih dvojica su sjedili sa žrtvom skoro četiri sata prije nego su ga napali. Iskoristili su trenutak kada je otišao po drva i pri povratku bio okrenut leđima. Jašarević je uzeo sjekiru sa sječivom dužine 15 cm i udario ga u predjelu zatioka glave od kojeg je Halapić pao na pod s licem prema dole. Udario ga je još jednom po glavi, a potom ga okrenuo na leđa, pretražio prsluk, našao ključeve i zaključao vrata ljetne kuhinje.

Potom je maloljetni D.Š. uzeo sjekiru i udario više puta oštećenog u stomak i grudi. U presudi se navodi kako je Halapić preminuo od povreda koje je zadobio u mozgu te unutrašnjeg krvarenja u stomaku i srčanoj kesi, a oštećenja unutrašnjih organa su bila višestruka.

Nakon toga su ugurali tijelo u trap koji se nalazio unutar ljetne kuhinje i počeli čistiti tragove krvi. Sjekiru su stavili također u trap, dok su predmete kojima su čistili stavili u šporet i zapalili vatru. Napustili su objekat i čekali da padne mrak, pa se opet vratili u kuću i pretražili prostorije. Pronašli su novčanik iz kojeg su uzeli 175 KM, te sa stola još 50 KM.

Halapićevo tijelo pronađeno je 31.1.2019. godine u poslijepodnevnim satima. Kantonalni sud u Novom Travniku ujedno je i produžio pritvor Jašareviću za devet mjeseci ili do nove odluke suda.