Vozači ogorčeni
41

Ceste FBiH o gužvama na putu Sarajevo - Vogošća: Intenzitet radova nije smanjen, prilagodite obaveze

B. R.
Rekonstrukcija saobraćajnice od centra Sarajeva do Vogošće (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Rekonstrukcija saobraćajnice od centra Sarajeva do Vogošće (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nakon što su se građani požalili na intenzitet rekonstrukcije saobraćajnice od centra Sarajeva do Vogošće te regulaciju saobraćaja na ovoj cesti, komentar smo zatražili od preduzeća Ceste Federacije BiH koje je investitor.

Napomenuli su da rekonstrukcija, koja je počela 12. oktobra, podrazumijeva radove na drenaži s brdske strane radi u cilju prikupljanja podzemnih voda, zamjenu materijala u trupu ceste, postavljanje geomreže i zamjenu tampona.

Poručili su da je to, kako su naglasili, apsolutno nophodno zbog sigurnosti svih učesnika u saobraćaju.

Uvjeravaju da intenzitet radova nije smanjen i da je u skladu s planiranom dinamikom. Podsjetili su da je rok za završetak radova 60 dana te tvrde da se rok trenutno poštuje.

Međutim, kako su naveli u Cestama FBiH, rok ovisi o izmiještanju postojećih instalacija koje se nalaze u trupu ceste, kao i od tehnologije izvođenja radova. Također su poručili građanima da potrebe i obaveze prilagode činjenici da je u toku rekonstrukcija radova na magistralnoj cesti M18 kojom su povezani centar Sarajeva i Vogošća.

"Izvođenje infrastrukturnih radova unutar gradskih zona i pod prometom zna biti zahtjevno, kako za radnike na terenu, tako i za građane, jer najčešće podrazumijeva izmjenu režima saobraćaja, korištenje alternativnih procesa i dodatno vrijeme putovanja, čemu onda treba prilagoditi i vlastite potrebe i obaveze", ukazali su.

Na pitanje da li se razmatra promjena regulacije saobraćaja, odgovorili su da se ne razmatra alternativa trenutnom režimu saobraćaja tokom izvođenja radova.

U Cestama FBiH smatraju da problem predstavljaju i vozači koji ne poštuju trenutni saobraćajni režim.

"Nezavisno o izvođenju radova, ova cestovna dionica je iznimno prometno opterećena, a dodatni problem u ovom trenutku predstavljaju vozači koji se ne pridržavaju izmijenjenog režima", ocijenili su.

Ponovo su obrazložili trenutni saobraćajni režim.

"Privremeni režim saobraćaja za sva putnička vozila koja se kreću iz pravca Vogošće ka Sarajevu jeste Jukićeva ulica, dok za vozila koja se kreću iz pravca Sarajeva ka Vogošći na raspolaganju ostaje jedna saobraćajna traka na M18 te će ovaj režim ostati na snazi tokom 60 dana, koliko je rok za izvođenje radova", objasnili su.

Iz Cesta FBiH pozvali su na strpljenje i razumijevanje za neophodnost radova. Izvođač radova je mostarska kompanija HP Investing.