Prvi put u dva mandata
1.6k

Brnabić posjetila Kosovo, ali morala prekriti grb Srbije na tablicama službenog vozila

M. G.
Foto: Klix.ba/KOHA
Foto: Klix.ba/KOHA
Premijerka Srbije Ana Brnabić posjetila je Kosovo prvi put nakon dva mandata, a njena pratnja, uključujući i vozilo u kojem se nalazila, morali su, kao i svi građani Srbije koji automobilom ulaze na Kosovo, na registarskim tablicama imati prekrivene oznake države Srbije.

Kako se može vidjeti na snimkama, Brnabić je prilikom dolaska u Kosovsku Mitrovicu pratio veliki broj službenih vozila na rotaciji.

Sva vozila su imala registarske tablice na kojima su naljepnicama bili prekriveni državni simboli, dok automobili s oznakama RKS nisu imali naljepnice na tablicama.

Budući da pregovarači Srbije i Kosova nisu postigli dogovor o trajnom rješenju registarskih oznaka za vozila iz ove dvije zemlje, i dalje je na snazi ​​režim naljepnica.

To znači da vozači moraju prekriti državne simbole na registarskim pločicama, što je morala učiniti pratnja i vozilo premijerke Srbije.

Podsjetimo, 1. septembra na snagu je stupila odluka kosovske vlade o preregistraciji svih vozila na "RKS". Naime, vlasnici automobila registarskih oznaka izdanja Srbije ("PR", "KM", "PZ", "GL", "UR", "PE", "DA" i "ĐA") imaju rok od dva mjeseca , odnosno do 31. oktobra izvršiti preregistraciju svojih vozila.

Facebook