O legitimitetu
17

Božo Ljubić: Prijedlog "bošnjačkih" stranaka o ukidanju Doma naroda je neustavan i besmislen

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
Glavno vijeće HNS-a održalo je danas u Mostaru sjednicu s dvije tačke dnevnog reda. Raspravljano je o aktivnostima na promjeni Izbornog zakona, a Božo Ljubić je informisao prisutne o priprema za tematsku sjednicu Hrvatskog sabora o BiH, položaju Hrvata u BiH i evropskom putu.

Ljubić je još jednom ponovio da je HNS opredijeljen za provedbu odluke Ustavnog suda i to "o njenom slovu i u njenom duhu".

"Omogućiti legitimno predstavljanje svakog od tri konstitutivna naroda u Domu naroda misleći na duh odluke da se legitimitet omogući na svim nivoima, što uključuje Predsjedništvo BiH. Mi smo spremni razgovarati o novim modalitetima, a nismo spremni ni na kakav kompromis s osnovnim principima koje je ova odluka formirala. To su principi konstitutivnosti i legitimnog predstavljanja", kazao je Ljubić.

On je prokomentarisao i prijedlog, kako je kazao, četiri bošnjačke stranke, da se osigura asimetrija s Republikom Srpskom na način da se ukida Dom naroda Federacije BiH i da se svede na nešto što je Vijeće naroda u RS.

"Taj prijedlog je apsolutno neustavan, rekao bih besmislen, jer traži promjenu Ustava koja odudara od osnovnih principa na kojima je BiH u Dejtonu utemeljena. Postavlja se pitanje zašto im Dom naroda nije smetao kad je biran na neustavan način, a sad bi im smetao?! Nameće se objašnjenje da neko želi zadržati dominaciju i izbor hrvatskih predstavnika bez legitimiteta", prokomentarisao je Božo Ljubić.

U vezi s tematskom sjednicom koja je planirana u Saboru Republike Hrvatske, Ljubić je kazao da je ta tema još aktuelnija kad se pogledaju posljednje izjave nekih zvaničnika o opasnostima u kojima se BiH nalazi, a promjene Izbornog zakona su jedan dio svega toga.

"Hrvatska ima obavezu i pravo baviti se pitanjima Bosne i Hercegovine zbog činjenice da su Hrvati konstitutivan narod. Ta tematska sjednica održat će se u četvrtak u 13 sati", najavio je Ljubić te kazao da namjerava ponuditi rezoluciju o položaju Hrvata u BiH i njenom evropskom putu.

Bariša Čolak je kazao da će CIK raspisati izbore u ovoj sedmici, a da pregovaračima ostaje da u narednom periodu nastave pregovaranje, iako to nije evropska praksa.

"Ne vidimo drugi način nego nastaviti razgovor i pokušati doći do rješenja koje će uvažiti odluku Ustavnog suda", kazao je Čolak te naveo da uvođenje Venecijanske komisije u cijelu priču neće dovesti do nekog posebnog napretka, jer je njihovo mišljenje već ušlo u odluku Ustavnog suda.

Ljubić je naveo kako je Venecijanska komisija već kazala da Dom naroda nije "Dom kantona" i da u demokratskom sistemu proporcijonalnost glasa ne bi trebala odstupati više od petnaest posto, a kod izbora u Goraždu odstupa 122 hiljade posto.