300.000 KM
8

ZZO USK daje pozajmicu kantonalnoj bolnici u Bihaću kako bi nastavila vršiti operacije

Piše: M. Ć.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Kantonalna bolnica "Dr. Irfan Ljubijankić" u Bihaću od početka ove godine vrši samo hitne operativne zahvate, dok su svi ostali pacijenti na čekanju budući da je dobavljač ovoj zdravstvenoj ustanovi obustavio isporuku anestetika zbog duga od skoro tri miliona maraka.

Ipak, kako nam je kazao Almin Handanagić, direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja USK problem bi trebao biti riješen u narednih nekoliko dana.

"Mi smo posljednjih 10-tak dana bili u intenzivnom kontaktu s menadžmentom bolnice. Nismo imali nuputstvo od Ministarstva zdravstva šta da radimo, da bi na kraju Vlada reagovala i pozvala predstavnike Zavoda i bolnice da pokušamo iznaći rješenje. Dogovoreno je da Zavod zdravstvenog osiguranja USK, kao i prije dvije godine, omogući bolnici pozajmicu od 300.000 KM, kako bi dobavljač nastavio sa isporukom anestetika", rekao je Handanagić za Klix.ba.

On je istakao da će navedena pozajmica biti tretirana kreditom kantonalne bolnice koji je trenutno u proceduri.

"Nakon realizacije kredita, ta pozajmica bi trebala biti vraćena Zavodu, kako bismo bili ponovo likvidni kada je u pitanju kolektivni ugovor ljekarima. Ova odluka u ponedjeljak će se naći pred Vladom USK, a nakon toga bi trebala uslijediti isplata pozajmice", objasnio je Handanagić.

Podsjećamo, poslovanje kantonalne bolnice u Bihaću već duži niz godina se odvija u otežanim uslovima zbog dugova koji iznose blizu 14 miliona KM, od čega su preko 7 miliona dugovi dobavljačima, što za posljedicu ima otežanu isporuku lijekova, potrošnog materijala i usluga.

U cilju stvaranja uslova za izlazak iz teške finansijske situacije, Upravni odbor bolnice predložio je dugoročno kreditno zaduženje na iznos od 13 miliona KM, s rokom otplate kredita od 12 godina i procijenjenom kamatnom stopom do 6,5 posto, koji je odobrila Skupština USK krajem novembra prošle godine.

"Tenderska procedura za kredit je pri kraju, a krajem mjeseca trebaju se javiti zainteresovane banke. U međuvremenu, Zavod je u intenzivnim kontaktima sa menadžmentom bolnice i bankama, kao i sa kolegama iz Zeničko-dobojskog kantona koji su istu proceduru proveli prije godinu dana", rekao je za kraj Handanagić.