BiH
713

Zvuk gitare i granata: Henda o ratu u Sarajevu i nastanku pjesme "Sarajevska raja"

Piše: A. Bijelonja
Među pjesmama nastalim tokom agresije na glavni grad Bosne i Hercegovine posebno mjesto ima pjesma "Sarajevska raja" Mugdima Avdića Hende, nastala u njegovom stanu na Dobrinji. Henda je portalu Klix.ba ustupio autentični audiosnimak na kojem se čuju eksplozije granata dok on snima pjesmu.

Sarajevski kantautor za naš portal je evocirao uspomene na taj period i ispričao kako je bilo teško u ratnim uslovima stvarati muziku i pisati tekstove.

"Živio sam na Dobrinji u ulici Omladinskih radnih brigada kad je počeo rat. U tom naselju je bilo mnogo poznate gradske sarajevske raje, umjetnika, profesora, sportista, ljekara... Kada je u aprilu '92. godine počelo 'puškaranje' po Sarajevu pucalo se sa svih strana iz snajpera, postavljane su barikade, a ja nisam ni slutio kakvo se zlo nadvija nad gradom. Još se moglo koliko-toliko slobodno kretati, a kada je mene i suprugu na barikadi u Kasindolskoj ulici zaustavio jedan balavac s automatskom puškom u ruci shvatio sam da je 'vrag odnio šalu'", prisjeća se Henda početka rata u Sarajevu.

Kako je nastala kultna pjesma "Sarajevska raja"

"

U rijetkim trenucima kada je u ratu bilo struje, snimao je svoj glas i gitaru na kasetofon. Prva pjesma koju je tada napisao i pokušavao snimiti na kasetofonu bila je "Sarajevska raja".

"Kada sam prvi put pokušao otpjevati i snimiti tu pjesmu eksplodirala je granata negdje blizu naše zgrade, a ja sam samo u pola riječi zanijemio. Nije to bio strah, već samo prirodna reakcija. Sjedio sam tako s upaljenim kasetofonom i čekao da prestane granatiranje. Čekao sam dosta dugo, a onda sam shvatio da neću ništa snimiti ako budem čekao struju i prestanak granatiranja. Na jednom takvom snimku, dok sam pokušavao otpjevati pjesmu, zabilježeno je čak 15 eksplozija granata. Poslao sam taj snimak na kaseti mom drugu Neni na televiziju, a tada je jedina komunikacija Dobrinje s gradom bila moguća ambulantnim vozilima kojima su se prevozili teški ranjenici u bolnicu Koševo. Neno je uz pomoć drugih muzičara na moj snimljeni glas i gitaru snimio ostale instrumente i konačno smiksao pjesmu. Bio je to prvi put, zbog okolnosti u kojima smo se nalazili, obrnut proces načina studijskog snimanja, jer se po pravilu prvo snime svi instrumenti višekanalno, pa se na kraju snimi vokal", ispričao je Henda.

U spotu za ovu pjesmu se pojavljuju dvije djevojčice Emina i Lana iz hora Palčići, s prslučićima i šeširima na glavi, a spot je prikazan i na MTV-u.

Henda kaže da je u ratu tri puta zaplakao, ali ne od tuge i žalosti, već od prevelike radosti.

"Prvi put je to bilo kada mi je drug Neno vratio smiksanu pjesmu. Kompletna ideja snimanja te pjesme mi je bila gotovo nemoguća misija, a na početku mi je sve izgledalo kao neki daleki put. Pjesmu 'Sarajevska raja' sam posvetio trojici Sarajlija, bivših drugova, kolega i poznanika, a danas ne znam kako bih ih nazvao. Jedan od njih je bio u Parizu, drugi u Beogradu, a treći je rekao da to nije njegov rat", nastavlja Henda priču.

Život u ratnom, opkoljenom Sarajevu

Na početku rata, kada se počelo "zakuhavati", ljudi su u panici bježali iz Sarajeva. Henda je odlučio suprugu i dvogodišnjeg sina Damira ispratiti iz grada dok se situacija ne smiri.

"Otišli su iz Sarajeva posljednjim autobusom. Prešli su most negdje kod Brčkog, a onda je i taj most srušen. Drug koji je radio u Centrotransu jedva nam je nabavio dvije karte. Mislim da su bile povratne, jer smo svi mislili da će sve kratko trajati i da će se oni brzo vratiti. Ali, nažalost, nije bilo tako. Tog vremena se sjećam sve rjeđe i za mene važni događaji i slike polako blijede i tonu u zaborav. Nekih stvari više se i ne sjećam, a želim da moje sjećanje na to vrijeme pobijedi zaborav", kaže naš sagovornik.

Ubrzo nakon što su mu supruga i sin otišli iz grada, sve je odjednom stalo, kao i normalan život kojim su do tada živjeli.

"Sve što se kasnije dešavalo s našim životima bilo je samo preživljavanje i strah. Presječene su sve komunikacije i Dobrinja se našla u potpunom okruženju, odsječena od grada i od svijeta", završava Henda svoju priču.

Inače, sve njegove uspomene i zapisi naći će se na multimedijalnom projektu "Zaboravljeni grad" (CD, DVD i knjiga crno-bijelih fotografija s tekstovima 11 pjesama). Henda trenutno radi dokumentarni film "Sjećanja" u kojem opisuje način na koji su nastajale pjesme u ratu.

Osim pjesme "Sarajevska raja", Henda u ratu piše i snima neke od svojih najljepših pjesama "Sviraj mi, sviraj brate", "Bosanska zima", "Raskrsnice Sarajeva" i "Zaboravljeni grad". Henda je rođen na Bistriku 3. januara 1953. godine. Od 1970. do 1978. aktivno se bavio košarkom. Kao junior Košarkaškog kluba Mlada Bosna naslijedio je dres s brojem sedam od Davorina Popovića.