Nedovoljno glasova iz RS
170

Zvizdićev prijedlog o deportaciji migranata danas nije usvojen: Parlamentarcima se ne žuri

N. V.
Zastupnici iz RS-a uglavnom nisu podržali Denisa Zvizdića (Foto: T. S./Klix.ba)
Zastupnici iz RS-a uglavnom nisu podržali Denisa Zvizdića (Foto: T. S./Klix.ba)
Denis Zvizdić je ranije u hitnu parlamentarnu proceduru uputio izmjene i dopune Zakona o strancima BiH čime bi bila omogućena deportacija migranata koji koriste opojne droge, međutim na današnjoj sjednici to nije usvojeno.
Izmjene koje bi proširile odredbe Zakona o strancima u BiH, na način da deportacija migranata bude moguća i u slučaju uživanja i u slučaju prodavanja opojnih droga, nisu usvojene jer nije bilo dovoljno glasova iz Republike Srpske.

Zastupnik Denis Zvizdić je izrazio žaljenje zbog neusvajanja hitne procedure za izmjene zakona s obzirom na to da je situacija u FBiH poprilično loša, a njegov prijedlog je ispunjavao sve uvjete po poslovniku.

"Iako se ovo prije svega tiče Federacije BiH nije bilo dovoljno glasova predstavnika Republike Srpske", rekao je on navodeći broj krivičnih djela u entitetima.

U FBiH je broj krivičnih djela koje su počinili migranti veći od 300, a u RS-u je manji od 30, što znači da u FBiH ima deset puta više krivičnih djela.

"Suština je poslati im poruku da ako poštuju zakone države BiH, da ćemo imati prema njima humani i ljudski odnos", rekao je Zvizdić.

Nakon što su migranti ubili muškarca u Sarajevu javnost se poprilično pobunila protiv njihovog slobodnog kretanja. Razlog je što većina migranata u BiH nema dokumente, identitet i nemoguće je utvrditi da li su opasni. Tako dok strah i migrantska kriza rastu u BiH, parlamentarci na današnjoj sjednici odlučuju da ovo nije hitno pitanje.

"Ovo je bilo posebno važno zbog ponašanja migranata u zadnje vrijeme u Sarajevskom i Unsko-sanskom kantonu, povećanom broju krivičnih djela, prekršaja javnog reda i mira i nažalost ubistva prije par sedmica", poručio je.